Ridalas pidasid korraga sünnipäeva raamatukogu ja selle hoidja

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 42

Ridala koolisaal sai reede pärastlõunal rahvast puupüsti täis, sest kõik olid tulnud tähistama mitut olulist tähtpäeva – Ridala raamatukogu 95. ja raamatukoguhoidja Hilja Tamme 70. sünnipäeva.

Kui kristalselt aus olla, siis möödus päevast, mil Sinalepa algkooli juurde asutati avalik raamatukogu, 95 aastat juba eelmise aasta lõpus. Juubelipeoga otsustati aga oodata selle aasta 1. aprillini, sest nii sai tähistada mitut tähtpäeva – 23 aastat tagasi 1. aprillil asus Ridala raamatukogu juhatama Hilja Tamm, kes 31. märtsil sai 70aastaseks.

Hilja Tamm ütles, et 1. aprill on raamatukogutöös üldse tähelepanuväärne päev olnud: just sel kuupäeval sai raamatukogu esimese arvuti ja internetiühenduse ning sel kuupäeval mindi üle ka elektroonilisele laenutussüsteemile.

Suurejooneline sünnipäevapidu algas Ridala põhikooli lõpuklassi õpilaste katkendiga teatritükist „Armastus kolme apelsini vastu” ja jätkus kiire ülevatega raamatukogu 95 tegevusaastast.

Tänati neid, kes on raamatukogu läbi aastate aidanud ja toetanud, ning neid, kelle jaoks teeb raamatukoguhoidja oma tööd: tublimaid lugejaid.  

Ridala raamatukogu asub 2009. aastast Ridala põhikooli esimesel korrusel kenades ja heledates ruumides. Kõige väiksematele on oma mängumaja, kus seni aega viita kui emad lehti-ajakirju loevad.   

Siit ja sealt leiab lugemispesasid, mis on koolilastele meelt mööda – seal saab rahulikult raamatut lugeda. Et raamatukogu on hea vaikne koht, kuhu vahetunnikära eest peitu pugeda, kinnitasid ka Ridala kooli lapsed.

„Mõnus ja lahe on see raamatukogu, mitte nagu linnas,” kiitsid lapsed.

Raamatukogu kõige avaramas ruumis saab suure laua taga  koolitundigi pidada ja koduloolist materjali on Hilja Tamm koondanud pärandkultuuri tuppa.  

Ent Ridala raamatukogu poleks see, mis ta on, kui seal poleks raamatukoguhoidja Hilja Tamme.

„Tädi Hilja ei riidle, tal on hea süda,” oli kirja pannud üks Ridala kooli õpilane.

Teine lisas: „Tädi hilja on mulle nagu vanaema – rõõmus, hoolitsev, annab kommi.”

Kolmas oli seda meelt, et tädi Hilja sobib raamatute vahele.   

Raamatukogu sünnipäevapidu koolisaalis muutuski märkamatult raamatukoguhoidja ja innuka rahvatantsujuhendaja Hilja Tamme sünnipäevapeoks. Õigupoolest on Tamm ja Ridala raamatukogu niisama lahutamatud nagu Tamm ja rahvatants.

Teenete eest rahvatantsu edendamisel andis Eesti rahvamuusika ja rahvatantsu selts Hilja Tammele kuldmärgi.

Maakonna rahvakultuurispetsialisti Marju Viitmaa sõnul on see suur tunnustust, sest enne Tamme on Läänemaal kuldmärgi saanud vaid kaks teenekat rahvatantsujuhti: Ehalaine Vooremaa ja Helgi Miller.

Rahvatants tuli Hilja Tamme ellu ammu enne raamatukogu. Kui ta Tartumaalt Ridala sovhoosi klubijuhatajaks tuli, siis alustas ta ka liikumis- ja tantsurühmadega. Praegu on Hilja Tamme juhendada viis tantsurühma: kolm neist Ridala koolis, üks noorte rühm ja eakamaid prouasid koondav Tamme Daamed.

Küsimusele, kuidas ta oma aega tantsijate ja raamatukogu vahel jagab, vastas Hilja Tamm, et koolirühmade tantsuproovid saavad tehtud kooliajal, noored käivad koos aga nädalavahetustel. Et noored on mööda ilma laiali pudenenud, tehakse proovi üle nädala ja siis nii laupäeval kui ka pühapäeval.  

Hilja Tamm peab end tantsujuhina rangeks.

„Varem olin veel rangem,” ütles ta.

Tantsijad olid selle hinnanguga päri: „Ta ei ole kuri, aga ta on nõudlik”.

Raamatukoguhoidja ja tantsujuht Hilja Tamm on seda meelt, et nii raamatu- kui ka tantsupisik tuleb inimesesse süstida juba lapseeas.

„Kui tood lapsed tantsu või raamatu juurde, siis pärast pole vaja karta, et nad sellega ei tegeleks,” ütles Tamm.

Fotod Arvo Tarmula

Ridala raamatukogu ja Hille Tamme sünnipäev42 Ridala raamatukogu ja Hille Tamme sünnipäev41 Ridala raamatukogu ja Hille Tamme sünnipäev39 Ridala raamatukogu ja Hille Tamme sünnipäev40 Ridala raamatukogu ja Hille Tamme sünnipäev38 Ridala raamatukogu ja Hille Tamme sünnipäev37 Ridala raamatukogu ja Hille Tamme sünnipäev35 Ridala raamatukogu ja Hille Tamme sünnipäev36 Ridala raamatukogu ja Hille Tamme sünnipäev34 Ridala raamatukogu ja Hille Tamme sünnipäev33 Ridala raamatukogu ja Hille Tamme sünnipäev32 Ridala raamatukogu ja Hille Tamme sünnipäev31 Ridala raamatukogu ja Hille Tamme sünnipäev29 Ridala raamatukogu ja Hille Tamme sünnipäev30 Ridala raamatukogu ja Hille Tamme sünnipäev28 Ridala raamatukogu ja Hille Tamme sünnipäev27 Ridala raamatukogu ja Hille Tamme sünnipäev25 Ridala raamatukogu ja Hille Tamme sünnipäev26 Ridala raamatukogu ja Hille Tamme sünnipäev24 Ridala raamatukogu ja Hille Tamme sünnipäev23 Ridala raamatukogu ja Hille Tamme sünnipäev22 Ridala raamatukogu ja Hille Tamme sünnipäev21 Ridala raamatukogu ja Hille Tamme sünnipäev20 Ridala raamatukogu ja Hille Tamme sünnipäev18 Ridala raamatukogu ja Hille Tamme sünnipäev19 Ridala raamatukogu ja Hille Tamme sünnipäev17 Ridala raamatukogu ja Hille Tamme sünnipäev16 Ridala raamatukogu ja Hille Tamme sünnipäev15 Ridala raamatukogu ja Hille Tamme sünnipäev14 Ridala raamatukogu ja Hille Tamme sünnipäev13 Ridala raamatukogu ja Hille Tamme sünnipäev12 Ridala raamatukogu ja Hille Tamme sünnipäev11 Ridala raamatukogu ja Hille Tamme sünnipäev10 Ridala raamatukogu ja Hille Tamme sünnipäev09 Ridala raamatukogu ja Hille Tamme sünnipäev08 Ridala raamatukogu ja Hille Tamme sünnipäev07 Ridala raamatukogu ja Hille Tamme sünnipäev06 Ridala raamatukogu ja Hille Tamme sünnipäev05 Ridala raamatukogu ja Hille Tamme sünnipäev03 Ridala raamatukogu ja Hille Tamme sünnipäev04 Ridala raamatukogu ja Hille Tamme sünnipäev02 Ridala raamatukogu ja Hille Tamme sünnipäev01

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments