0

Alkoholi tarvitanud autojuhtide ümberkasvatamise programm laieneb üle Eesti

Kaire Reiljan

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Politseilogo

Sel kevadel võtab politsei üle-eestiliselt kasutusele sotsiaalprogrammi, mille eesmärk on anda roolist tabatud alkoholi tarvitanud sõidukijuhtidele võimalus oma alkoholiprobleemidest jagu saada ja seadusekuulekaks hakata. 

Sotsiaalprogramm “Koju“ ehk korralik juht“ on mõeldud roolist tabatud autojuhtidele, kelle ühes grammis veres oli alkoholisisaldus 0,50–1,49 mg (Liiklusseaduse § 224 lg 2 alusel), 

Sotsiaalprogrammi kaudu mõjutavad liikluspsühholoogid inimest õiguskuulekalt käituma.

Ettepanekut programmis osalemiseks ei tehta aga kõigile alkoholi mõju all tabatud sõidukijuhtidele, vaid inimese sobivus otsustakse politsei valiku ja koolitaja testide põhjal. Näiteks, kui inimesel on olnud korduvalt kokkupuuteid politseiga ning eelnev analüüs näitab, et tegu võib olla sügava isiksuse-, tervisehäire või alkoholiprobleemiga, siis kõnealune sotsiaalprogramm neid tõenäoliselt ei aita.

Kui inimene ei täida võetud kohustust või paneb sotsiaalprogrammis osalemise ajal toime uue süüteo, siis väärteomenetlust uuendatakse ja määratakse karistus. Sotsiaalprogrammis osalemise aega karistusest maha ei arvata.

Lõuna-Eestis läbi viidud pilootprogrammi tulemused olid sedavõrd positiivsed, et PPA otsustas selle järk-järgult kasutusele võtta kogu Eestis. „Oleme veendunud, et antud sotsiaalprogrammis osalemine aitab tunduvalt mõjusamalt muuta inimese hoiakuid kui karistamine. Seda kinnitab fakt, et lõviosa pilootprogrammis osalenud sõidukijuhtidest ei ole politsei vaatevälja negatiivse liikluskäitumisega uuesti sattunud,“ lausus PPA vanemkomissar Riho Tänak.

Tänaku sõnul töötab PPA hetkel välja tegutsemise juhist Lõuna prefektuuris toimunud pilootprojekti põhjal. Samuti on plaanis viia läbi koolitusi, jagada kogemusi ja metoodikat nendele prefektuuride töötajatele, kes programmiga hakkavad kokku puutuma.

Tänak lisas, et õigusaktides tehtud muudatused võimaldavad politseil sotsiaalprogrammis osaleva sõidukijuhi osas menetluse lõpetada, kui viimane nõustub programmis vabatahtlikult osalema ja tasub ise sellega kaasnevad kulud. Menetlus uueneb kohe, kui inimene kokkulepitud koolitusele ei ilmu, katkestab selles osalemise või ei läbi seda nõutud viisil. 

Ilona Eskelinen

Politsei- ja Piirivalveameti pressiesindaja

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz