Kehvad teed: massipiiranguid on maanteedel kehtestatud ligi 1600 kilomeetri ulatuses

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Tonnaažipiirangu-märk-Kiideva-teel-2-405x270 Urmas LauriParila-Kiideva tee uus kate ei kannata raskeid veokeid välja. Foto: Urmas Lauri

Riigiteede kahjustamise ärahoidmiseks kehtestab maanteeamet riigiteedele massipiiranguid. Praeguseks on massipiiranguid riigiteedel 1561 kilomeetri ulatuses, vahendas BNS. 

3. märtsil kirjutas samas probleemist ka Lääne Elu.

Kevadise teedelagunemise tõttu on Parila-Kiideva teel keelatud raskemate kui 8 tonni kaaluvate sõidukite liiklus. Mullu suvel remonditi 13,2 kilomeetrit pikkuse Parila-Kiideva maantee 8 kilomeetri pikkusest mustkattega osast viie kilomeetri pikkune lõik Parilast kuni Panga külani. Uuendatud teekatte pärast raskeid veokeid praegu sõitma ei lubatagi.

„Kuna remondijärgselt on teekate varasemast mustkattest oluliselt õhem, siis kehtestatigi piirang, et vältida teekatte purunemist,“ selgitas maanteeameti Haapsalu esinduse hooldeosakonna peaspetsialistTiit Ruut ja lisas, et maanteeametiga kooskõlastatult võivad ka raskemad veokid praegu teel sõita. Piirang häirib oluliselt kohalikke ettevõtete tööd, kinnitavad ettevõtjad üksmeelselt.

Piirangud kehtestataksegi eelkõige väiksematel, enamasti ebapiisava kõrgusega muldkeha ja vete ärajuhtimisvõimalusega teedel, mis sulamisperioodil ei vasta seal liikuvate raskeveokite koormustele, teatas maanteeameti esindaja BNS-ile.

„Massipiirangute kehtestamine on hädavajalik, et vältida teede kahjustusi. On olnud juhuseid, kui tee on muudetud täielikult läbimatuks metsamaterjali või karjääri materjali väljaveoga. Sellistel puhkudel on tee taastamine aeganõudev ja väga kulukas,“ selgitas maanteeameti hoolde ala peadirektori asetäitja Tarmo Mõttus.

Praeguseks on massipiiranguid kehtestatud peamiselt Rapla, Lääne ja Pärnu maakonnas. Kevadiste ilmade püsides tuleb lähinädalatel massipiirangutele kindlasti lisa. Koormuspiirangute hulk võib ulatuda kuni viie tuhande kilomeetrini, mis moodustaks neljandiku kogu riigimaanteede pikkusest.

Operatiivset infot teede sulamise tõttu kehtestatud massipiirangutest on võimalik saada aadressilt http://tarktee.mnt.ee/.
Selleks valida paremast ülanurgast „Massipiirangud“ ning klikkida lisainfo saamiseks veoauto ikoonidele.
Massipiiranguga teelõigud on kaardil ära tähistatud paksu tumekollase joonega.

Samuti saab ööpäevaringselt infot maanteeinfokeskuse tasuta lühinumbrilt 1510.

„Väljastame lube ka koormuspiirangutega teedel sõitmiseks, kuid luba saadakse vaid elutähtsa teenuse tagamiseks vajalike või muude möödapääsmatute esmatarbekaupade vedude teostamiseks“ lisas Mõttus.

Maanteeamet jälgib olukorda riigiteedel tähelepanelikult ning kui teede kandevõime on taastunud, tühistatakse ka massipiirangud.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
kodanik
8 aastat tagasi

Mugav on pugeda 8t märgi taha Parila- Kiideva teel. Ei taheta pigem tunnistada, et taheti paremat, aga välja tuli nagu ikka. Jalgratast kannatab see lõik tõesti.