Pühade aegu tasub ettevaatlik olla küünalde ja pürovahenditega

Kaie Ilves

kaie@le.ee

lisaleht TANA esilehe lugu märgake üksteist pühade ajal f enriika liiv

Tulekustuti pole küll kohustuslik, kuid see võiks siiski olla igas majapidamises. Foto: Enriika Liiv

Tuletõrje, kiirabi ja politsei sõnul on pühade ajal ajavahemikus 24. detsembrist 6. jaanuarini enim väljakutseid seotud hooleta jäetud lahtise tule, pürovahendite oskamatu kasutamise, aga ka ülesöömise ning alkoholiga.

„Möödunud aastal oligi vahest enim väljakutseid ülesöömise tõttu,” ütles Läänemaa haigla erakorralise meditsiini õde Kersti Kuzmina. Tema sõnul kipub ikka nii olema, et kui aasta sees elatakse tagasihoidlikumalt, siis jõuludel ja aastavahetusel lubatakse kõike head ja paremat. „Just eakamail ei pruugi soolestik vastu pidada, tekivad ummistused, kõhuvalu või oksendamine,” loetles ta.

Kui aga pühade ajal peaksid teed-tänavad libedad olema, lisanduvad ülesöömisele ka kukkumised, mis põhjustavad vigastusi. Aastavahetusel ka alkoholi või narkootikumide tarbimise tõttu tekkinud kähmlused. „Kui alkohoolikutega saab veel kuidagimoodi rääkida, siis narkootiliste ainete tarbimise tagajärjel ei anna inimene enam üldse aru, mida ta teeb,” lisas Kuzmina.

Täiskasvanud lapsed võiks oma vanemaile enam tähelepanu pöörata

Tavapärased on ka pöördumised, kus üksikut vanainimest pühadel külastama tulnud lapsed helistavad kiirabisse oma vanema halva tervise tõttu. „Tegelikult tuleneb see sellest, et lapsed külastavad oma vanemaid liiga harva ning kuulevad tema tervisekäigust korraga ja palju, nii tundub, et kõik on väga halvasti,” selgitas erakorralise meditsiini õde Karin Indrekans ja pani südamele, et oma vanemaid ja vanavanemaid ei tohiks unustada aasta ringi.

Pühade aegu pöörduvad kiirabi poole palju ka kroonilised haiged. „Tegu on pingelise ajaga, inimesed on rutiinist väljas, palju käiakse külas, süüakse-juuakse palju,” põhjendas Indrekans.

Pürovahendid ja küünlad on peamised väljakutse põhjustajad

Enim tuleb päästekeskusesse väljakutseid küünaldest alguse saanud ja kontrolli alt väljunud tuleõnnetuste ning pürovahendite oskamatu kasutamise tõttu. „Kui jõulud on üsna tasane aeg, siis aastavahetusel võetakse napsi ja see ei sobi teps mitte pürotehnikaga kokku,” ütles Liiv.

Pürovahendite kasutamisel on suur oht ka tulekahju tekkeks. „Tänapäeval arvatakse sageli, et kasutusjuhendit pole vaja lugeda. Küll aga võib see õnnetusi ära hoida,” soovitas Liiv. Näiteks tõi ta pürovahendite karbi, kust seest saab õhku lasta mitmes suuruses ilutulestikurakette. Karp peab seisma kindlalt ühtlasel pinnasel, muidu hakkab liikuma või kukub üldse ümber ning paugutab igas suunas; niisamuti ei tohi unustada piisava vahemaa hoidmist. „Nii võib rakett sattuda naabri rõdule või inimese enda pihta,” hoiatas ta.

Erakorralise meditsiini õe Kuzmina sõnul on olnud juhtumeid, kus ilutulestiku rakett lendas peeglisse ja inimene sai kildudest kahjustusi. „Lossiplatsil lendas üks rakett inimese tagumikule ja mantel süttis põlema ning põletushaavu sai terve selg,” tõi ta näite möödunud aastast. On olnud ka juhtum, kus inimene üritas raketti õhku lasta ja lasi omal käe otsast ära.

Politsei manitseb lastel silma peal hoidma ning soovitab leida „kaine grupijuht”

Haapsalu politseijaoskonna ennetus- ja menetlustalituse juhi Indrek Tohteri sõnul on varasemad aastad näidanud, et ei jõulud ega aastavahetus erine õigusrikkumiste poolest Läänemaa tavalistest nädalavahetustest. „Jõuluaeg on isegi rahulikum kui üks tavapärane nädalavahetus, sest paljud asutused on suletud. Üldjuhul suuri pidusid ei peeta, vaid ollakse lähedaste ringis,” lisas Tohter.

Tohter pani pürovahendimüüjaile ning ka lapsevanemaile südamele, et pürovahendid pole mõeldud ega tavaliselt ka lastele lubatud. „Ei tohiks ka unustada, et jõulud on rahulik püha ning ilutulestikud ja paugutamine jäägu õigesse aega, aastavahetuseks,” ütles ta.

Tänavu tulevad pikad pühad, nii jõulud kui ka aastavahetus kestavad mõlemad neli päeva jutti. „See annab lastele vabaduse, kuid usalduslikes peresuhetes on vaja tähele panna, kus ja kellega ning kui kaua alaealine viibib,” soovitas Tohter.

Alkoholi ostmine ja müümine on alaealisele keelatud. „Eks see ole ikka noore inimese tervise ja heaolu huvides, sest alkoholiga kaasneb oht sattuda kuriteo ohvriks, üksinda ekslema jääda või ülevas meeleolus ise mõni süütegu toime panna,” hoiatas Tohter. Ta lisas, et täiskasvanud ei tohiks alkoholiga liialdada, aga kindlasti saab toredaid üritusi korraldada ka ilma alkoholita.

„Kui pidutsemisega kaasneb alkoholi tarvitamine, siis tasub enne kokku leppida, kes on „kaine grupijuht” ja vajadusel autojuht. Kui aga keegi kipub purjuspäi rooli, tuleb püüda ta ümber veenda, teda takistada ja vajadusel kutsuda appi politsei,” ütles Tohter. Tema sõnul näitab see üksteisest hoolimist. Sõbralikkus ja heatahtlik käitumine aitab ära hoida ka eriarvamuste kasvamise kähmluseks.

Nii politsei-, kiirabi- kui ka päästeamet töötavad nädalapäevast ja kellaajast olenemata ja kui juhtub midagi säärast, kus abi vaja, siis helistage hädaabinumbril 112.

Olgem kõiges mõõdukad ja üksteise vastu hoolivad ning tundkem rõõmu lähedastega koos olemisest. Turvalist jõuluaega ja aastavahetust!  

Läänemaa haigla peaarsti asetäitja Kai Tennisberg:

„Pühad iseenesest ei tee kedagi haigeks ja selle poolest ei erine nad kuidagi teistest nädalapäevadest. Küll võivad inimesed ise endale liiga teha, kui nad pühade ajal teisiti käituvad kui tavaliselt. Ei tohi unustada, et liigsöömine ja liigjoomine ei tee kellegi kõhule head. Kui aga oodatud lumi peaks tulema, peab meeles pidama, et alkohol ja libe tee ei sobi kokku. Parajus eelkõige! Kaunist jõuluaega kõigile!”

 

 

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments