0

Viljandi- ja Valgamaal avastati kolmes farmis sigade Aafrika katk

Lehte Ilves

Lehte Ilves

lehte@le.ee

Veterinaar- ja toiduamet tuvastas kahes Viljandimaa ja ühes Valgamaa seafarmis sigade Aafrika katku tekitaja. Taudipunktis kehtestatakse karantiin, kõigi kolme farmi sead hukatakse ja seejärel farmid desinfitseeritakse. 

Maaeluminister Urmas Kruuse katkestas puhkuse ja kutsub seoses sigade Aafrika katku esimeste leidudega Eesti seakasvatustes neljapäevaks kokku seakasvatajate erakorralise nõupidamise. 

Viljandimaal Kolga-Jaani vallas Leie külas ja Viljandi vallas Ridakülas asuvas kahes seafarmis avastati sigade haigestumine 18. juulil. Päev hiljem surid esimesed loomad. Kolga-Jaani vallas asuvas farmis on kokku 355 ja Viljandi valla farmis 191 siga.

Valgamaal Taheva vallas Koikkülas ühe koduseaga farmis avastati looma haigestumine 16. juulil, kaks päeva hiljem loom suri.

21. juuli hommikul kinnitas Veterinaar- ja toiduamet sigade Aafrika katku ametliku diagnoosi kolmes seafarmis.

„Kõikides taudipunktides kehtestatakse karantiin, kõik sead hukatakse ja hävitatakse. Pärast farmi tühjendamist viiakse läbi hoone puhastamine ja desinfitseerimine. Taudipunkti territooriumile tohivad siseneda ainult Veterinaar- ja toiduameti volitatud isikud,“ ütles Veterinaar- ja toiduameti loomatervishoiu, loomakaitse ja söötade osakonna juhataja Maarja Kristian.

Kui loomapidaja on rakendanud kõiki kehtestatud nõudeid, hüvitatakse taudikoldes hukatud ja loomataudi tõttu hukkunud loomade väärtus. Taudipunktide ümber kehtestatakse 3 km ohustatud ja 10 km järelevalvetsoon. Amet kontrollib kõik neisse tsoonidesse jäävad seafarmid üle ja võtab proovid.

"Meid see uudis praegu eriti ei mõjuta, sest Läänemaal ei ole veel metssigadelgi Aafrika katku tuvastatud," ütles Läänemaa veterinaarkeskuse juhataja Urmas Johanson. "Muretsema  siiski peab, sest metsloomade seas katk liigub."

Johansoni sõnul on Läänemaale lähim seakatku juhtum avastatud hiljuti  Järvamaal Koeru kandis. Varem on seakatku leitud Pärnumaal Vändra kandis..

Sigade Aafrika katk on väga nakkav, ägedalt kulgev kodusigade ja metssigade viirushaigus, mida iseloomustab palavik, verejooks, põletikulised muutused elundites ja suur suremus (kuni 100%).

 Eestis diagnoositi esimene sigade Aafrika katku juhtum 8. septembril 2014, mil Hispaanias asuvast Euroopa Liidu referentlaborist saabus kinnitus Valgamaal Hummulis surnult leitud metssea kohta.

Inimestele Aafrika katk ohtlik ei ole, kuid võib põhjustada suurt majanduslikku kahju seakasvatajaile.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz