Taani parlamendivalimised võitis paremtsentristlik opositsioon

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

danmark_460

Taani neljapäeval peetud parlamendivalimised võitis paremtsentristlik opositsioon, mille koosseisus kogus enim hääli immigratsioonivastane Taani Rahvapartei (DPP), näitasid esialgsed valimistulemused.

Opositsioon on kindlustanud 179-kohalises parlamendis 90 parlamendikohta vasakpoolse võimuliidu 85 vastu.

Taani Rahvapartei tegi valimistel teise tulemuse, kogudes 21,1 protsent häältest. Rohkem hääli kogusid vaid sotsiaaldemokraadid, pälvides 26,3-protsendise toetuse.

Juhtiv opositsioonijõud, liberaalne Venstre kogus 19,5 protsenti häältest.

Valimisaktiivsus oli 85,8 protsenti.

Alates 2011. aastast valitseb Taanit sotsiaaldemokraatide juhitav vasakpoolne koalitsioon eesotsas peaminister Helle Thorning-Schmidtiga.

Thorning-Schmidt tunnistas ööl vastu reedet valimiskaotust. "Kallid sõbrad, olen otsustanud tagasi astuda, mistõttu peab meie erakond leidma uue juhi," lausus valitsusjuht.

"Homme lähen kuninganna juurde ja teavitan teda valitsuse tagasiastumisest. Valitsuse moodustamise ülesanne on nüüd Lars Løkke Rasmusseni kanda," ütles peaminister Venstre esimehele viidates.

Peaministri sõnul kaotasid vasaktsentristid "lõpusirgel". "Ma tean, et Lars Løkke armastab Taanit ning ta peaks olema õnnelik, et saab asuda juhtima heas seisus Taanit," lausus Thorning-Schmidt.

"Neli aastat tagasi andsime üle peaministri kantselei võtmed. Ütlesin toona, et see on vaid laen," sõnas Rasmussen Kopenhaagenis toetajatele. "Venstre kaotas toetust. Meil ei läinud neil valimistel kuigi hästi, ent on on olemas enamus, kelle hinnangul vajab Taani uut valitsust ja annab meile võimaluse saada võtmed tagasi." 

Lars Løkke Rasmussen oli Taani peaminister aastatel 2009-2011.

Rasmussen peaks võimuliidu moodustamisel arvestama DPP häältega. Rahvapartei toetas parempoolseid valitsusi aastatel 2000-2011.

"Me ei karda kuuluda valitsusse, kui see annab meile suurima poliitilise mõjuvõimu," ütles DPP esimees Kristian Thulesen Dahl uudisteagentuurile Ritzau. "Ei ole kindel, kas nad teevad meile vajalikke järeleandmisi," lausus ta võimalikule paremtsentristlikule koalitsioonile viidates.

Thulesen Dahli sõnul näitas valimiskampaania, et Taani Rahvapartei on erakond, keda teised ei saa vältida. "Me oleme erakond, mida tuleb selles riigis tõsiselt võtta." 

Pole selge, kas DPP liitub loodava paremtsentristliku koalitsiooniga või asub seda toetama parlamendis.

Analüütikute hinnangul asub Rahvapartei dikteerima võimuliidu päevakorda sõltumata sellest, kas erakond liitub valitsusega või mitte. "Venstrel ei ole võimalik parempoolse valitsuse agendat kujundada…Seda hakkab tegema Kristian Thulesen Dahl," ütles ajalehe Information poliitikakommentaator Lars Trier Morgensen.

"DPP ei saa enam kõrvale jääda. Kui nad praegu valitsusega ei liituks, reedaksid nad oma valijad," ütles tabloidi BT poliitikakommentaator Søs Marie Serup. "Parempoolsed valijad on öelnud Taani Rahvaparteile, et see peab võtma vastutuse." 

Thorning-Schmidt kuulutas valimised välja 27. mail. Kolm nädalat kestnud valimiskampaania keskmes olid majandusküsimused, immigratsioon ja heaoluriigi tulevik.

DPP kandideeris valimiskampaanias karmimate immigratsioonireeglite, madala sissetulekuga inimestele kõrgemate pensionide maksmise ning tervishoiu ja vanurite suurema rahastamise platvormil.

2011. aasta valimistel võitis Rahvapartei 12,3 protsenti häältest.

Taani parlamendi 179 kohast vastavalt kaks ja kaks kuuluvad Fääri saarte ja Gröönimaa esindajatele.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Ka seal
8 aastat tagasi

…hakkab lõpuks mõistus koju tulema. Kui juba hilja pole,sest kolmandik on juba moslemitest immigrandid…..