Galerii: Kümned Läänemaa kaitseliitlased kogunesid suurõppusele Siil

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 12

Suurõppus Siil kontrollib Eesti sõjalist valmisolekut, Läänemaalt lähevad õppusele Kaitseliidu maleva eliitüksus, mobilisatsiooni korraldajad, toitlustajad ja staap.

Lääne malevas hakkas täna hommikul tegutsema formeerimisüksus, kes andis välja varustuse ja relvastuse.

„Harjutame Kaitseliidu Lääne maleva lahingukompanii formeerimist,“ ütles Lääne maleva pealik major Mehis Born Haapsalus Lahe tänavas maleva staabi juures Lääne Elule.

Kui kaitseliitlastel oli varustus käes, mindi Kiltsi lennuväljale. „Seal moodustatakse kolonn ja siis siirdutakse harjutusalale,“ selgitas major Born.

Enamik Lääne maleva allüksusi paikneb Pärnumaal Kikepera harjutusväljal, tankitõrje- ja miinipildujarühmad läbivad oma treeningu ja laskmise Tapa lähistel kaitseväe keskpolügoonil.

Koos tagalapertsonaliga osaleb Lääne malevast õppusel umbes paarsada meest ja naist. „Me ei tea veel täpset arvu,“ nentis pealik Born ennelõunal. „Tõe hetk on umbes kell üks, selleks ajaks peaks formeerima olema lõpetatud ning siis on meil täpne ülevaade, kui palju inimesi õppekogunemisele laekus.“

Õppus Siil kestab peaaegu kaks nädalat, Lääne malev on õppusel viis päeva, 4.–8. maini.

Siil

  • Õppuse stsenaariumi järgi on riigis sõjaseisukord, mobilisatsioon on välja kuulutatud, reservväelased ja kaitseliitlased kutsutakse teenistusse.
  • Eesti ajaloo suurimal riigikaitseõppusel Siil osaleb rohkem kui 13 000 inimest.
  • Siil kontrollib, kui hästi toimib sõjaseisukorras mobilisatsioon, kui kiiresti ja hästi üksused formeeritakse, kuidas läheb jalaväebrigaadi lahinguõppus.
  • 4000 reservväelast kutsutakse välja 12 päevaks, nemad teevad brigaadina läbi taktikalise õppe.
  • 2000 reservväelast kutsutakse välja neljaks päevaks, et kontrollida formeerimisvõimet, tuletada meelde varem õpitut ja lasta sisse relvad.
  • Õppuse I etapp on 4.–8. mail, II etapp koos lahinguõppusega 9.–12. mail, III etapp 13.–15. mail.
  • Osalejate päevaraha: sõduril 27 eurot, allohvitseril 30 ja ohvitseril 40 eurot. Reservväelastele kompenseeritakse sõidukulu ja arstlikus komisjonis käimine.

Fotod: Urmas Lauri

Kaitseliidu õppus 010 Kaitseliidu õppus 011 Kaitseliidu õppus 014 Kaitseliidu õppus 022 Kaitseliidu õppus 024 Kaitseliidu õppus 029 Kaitseliidu õppus 036 Kaitseliidu õppus 039 Kaitseliidu õppus 041 Kaitseliidu õppus 043 Kaitseliidu õppus 048 Kaitseliidu õppus 052

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
blaa, blaa, blaa
8 aastat tagasi

Kui kõik on Soomes ehitustöödel, siis, kes täna õppusele läks ? Kas tegemist fotomontaažiga, või mis 🙂

siil on torupuhastus vahend
8 aastat tagasi

Viienda kolonniga on asi selge sellel seltskonnal on vähemalt eesmärk olemas. Huvitav mitmes kolonn on see, kes võõra võimu enda maal pulti aitab ja seda pimesi kummardab. Ühel selle kolonni esindajal on tee isegi selge kuhu peab minema et abi saada. Enamus teie kaitseväest on soomes ehitus töödel kui siin madinaks peaks minema. Huvitav miks te selle probleemi lahenamisega ei tegele ?

irv
8 aastat tagasi

Neljapäeval sai paavsti käest luba palutud täna hakati sõjaks valmistuma. Mehed müttavad mitu päeva mudas. Neeme Suur ja Luunjev istuvad maalitud nägudega staabis joovad neegrite poolt valmistataud kohvi.

2. kodanik
8 aastat tagasi
Reply to  irv

Spetsialistide poole abi saamiseks pöördumist ei ole kaalunud?

Tere, Viienda Kolonni esindaja Irv
8 aastat tagasi
Reply to  irv

Ise said ka aru, mida kirjutasid ? Käi haiglas doktori juures. Just, just, seal esimese korruse lõpus. Või oled terve ja saad Kremli käest rahalist toetus, va 5 kolonni esindaja