Jaama ristmikule tuleb toitlustuspunkt

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Ristmikunooled (2)Ristmikusegadus loodeti lahendada selgitavate noolte lisamisega. Nüüdeks on pultide juurde paigutatud ka tahvelarvutid. Foto: Haapsalu linnavalitsus

Haapsalu ainus fooriga ristmik avati jaanuari keskel. Ehitustööd pole veel lõppenud ning pidevalt lisandub ristmikule lisafuntsioone. Viimasteks lisanditeks on juhtpultide juurde kinnitatud tahvelarvutid ning suurimal ohutussaarel avatav toitlustuspunkt.

„Täna avatud Haapsalu fooriga ristmik on küll autodele mugav, kuid tekitab jalakäijates segadust,“ kirjutas Lääne Elu 15. jaanuaril.

Nimelt tuleb iga kord teed ületades vajutada nuppu, muidu jalakäijatele tuli roheliseks ei muutugi. Teed ületama hakates tasub meeles pidada, et alguses tuleb nuppu küll vasakult poolt vajutada, kuid saarekesele jõudes tuleb seda teha parempoolsest nupust.

Paari nädalat hiljem kleebiti ristmikul pultidele ka erkkollased nooled, et ristmikuületajal oleks aru saada, millst nuppu ta rohelise tule tellimiseks vajutama peab.

„Nüüd peaks olema selge kumma puldi nuppu vajutada kui üle tee soovitakse minna,“ teatati toona Haapsalu linna Facebooki lehel.

Sellega probleemi siiski lõplikult lahendada ei suudetud.

„Kolme kuu jooksul on vähemalt kaheksa inimest ohutussaarele pikaks ajaks kinni jäänud,“ nentis Haapslu linnavalitsuse pressiesindaja Tõnu Parbus. „Osa neist on üle tee pääsenud alles siis, kui foorid kella üheksast õhtul end kollase tule režiimile lülitavad.“

"Mina olin saarel kinni üle kolme tunni," tunnistas haapsallanna, kes oma saamatust häbenedes pole nõus oma nime avalikustama. "Kõht läks selle ajaga tühjaks."

Abilinnapea Peeter Vikman ütles, et hättajäänute abistamiseks on kasutusele võetud kaks meedet. Kes pultide juurde lisatud selgitavatest nooltes aru ei saa, saab lisainfot nüüd iga puldi kohale kinnitatud tahvelarvutist.

„Korraldasime hanke ning kõige parema pakkumise tegi Euronics,“ lisas Vikman. Kaheksa tahvelarvuti Acer soetamiseks saadi raha majandus-ja kommunikatsiooniministeeriumilt. „Ristmiku modifitseerimise meede,“ lausus Vikman.

Juhtimispuldi kohal olevates tahvlites jookseb pidevalt Arvo Tarmula ristmiku ületamise õppevideo.

„Kes kauemaks saarekesele jäävad, saavad tahvli kaudu ka internetis tasuta WiFi kaudu surfata.

Ootesaarekesele toppama jäänuil on tulnud taluda ka nälga. „Selle leevendamiseks paigaldame Tallinna maanteele jäävale suuremale saarekesele toitlustuspunkti,“ nentis Vikman. „Selleks on raha saadud samast meetmest.“

Toitlustuspunkt on lihtne kapike, mille täitmise eest kannab hoolt Toidupank.

Haapsalu Toidupanga eestvedaja Terje Marie Vihur ütles, et ta konsulteeris Toidupanga asutaja ning juht Piet Boerefijniga ning jõuti kokkuleppele selles, et äsja saabunud Euroopast pärit toiduabi saadetisest jagub ka Jaama ristmiku toitlustuspunktile.

„Eestis on kahjuks palju inimesi, kes sellist abi vajavad,“ ütles Boerefijn. „Vajame veel siin-seal juurde uusi koostööpartnereid valdades ja väiksemates linnades, selleks et toiduabi oleks võimalikult hästi kättesaadav. Eriti olulisel kohal saab olema koostöö omavalitsustega. Haapsalu on heaks näiteks,“ lausus Piet Boerefijn.

Lähiajal lisandub saarekesele ka ootekabiin, kus saab jalga puhata. Ootepaviljon tuleb klaasist, et see võimalikult vähe ristmikku ületavate autojuhtide vaatevälja segaks.

Paviljonis saab tutvuda värske Haapsalu Teatajaga. "Vastses lehenumbris on ristmikuületamise kohta pikk ja põhjalik selgitus koo skeemidega," lausus lehe toimetanud Tõnu Parbus ja lisas, et ristmikul saadav on linnalehe eriväljaanne. “Tavalises Haapsalu Teatajas keskendusime teistele teemadele.”

„Aastavahetusel külma ilma tõttu pooleli jäänud Jaama ristmiku ehitus jätkub, kui asfalditehas tööle hakkab ja kogu ööpäeva on vähemalt viis kraadi sooja,“ ütles Haapsalu aselinnapea Peeter Vikman.

Jaama ristmiku ehitus algas mullu oktoobris ja pidi lõppema 15. jaanuaril.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
8 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Lossivaht
8 aastat tagasi

Käsu Taavi kutsikatel hea tuhnimas seal toidujäätmetes käia…

Ohhoota Saar
8 aastat tagasi

Kuidas saab olema lahendatud keha kergendamine nendel saartel, kas tuttavaid ka külastama lubatakse, kas toiduabi võib otse saartele tuua??? Poolikult lahendatud olukord jälle, ma ütlen.

KodanikN
8 aastat tagasi

See peab nali olema. Nii loll ikka annab olla, et nooltest aru ei saa 😀

einoh,
8 aastat tagasi

pole see mingi nali, tõsijutt

kohalik
8 aastat tagasi

SEE ON JU NALI

:)
8 aastat tagasi

Lihtsalt super! 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 …………….

aprill
8 aastat tagasi

aprill 🙂

eksinu
8 aastat tagasi

kes julgeb veel väita, et me linnavalitsus ei hoolitse me eest? 🙂