0

Nädalavahetusel on üle-eestiline linnuvaatlus

Juhan Hepner

juhanh@hot.ee

tihased

Tihased on ühed levinumad linnud, keda koduaias näha saab. Foto: Arvo Tarmula.

Reedest pühapäevani on iga-aastane talvine aialinnuvaatlus, millest saavad osa võtta kõik loodushuvilised inimesed. 

Läänemaa ornitoloogi Tarvo Valkeri sõnul tuleb selleks valida endale sobivalt üks tund vaatlusaega. Ainus tingimus on, et see peab olema valgel ajal, mil linnud on aktiivsed. Tunni jooksul tuleb panna kirja kõik kohatavad linnuliigid ja igal liigil suurim korraga kohatud lindude arv.

„Kõige parem on, kui aias on mõni lindude söötmiskoht, siis tuleb linde aeda ikka hulga rohkem. Linnarahvas, kes elab suures majas ja kel toredat aeda ümbruskonnas pole, võib seda vaatlust teha mõnes linnapargis. Miks mitte võtta nädalavahetusel ette väike jalutuskäik ja minna parki,” lausus Valker.

Valkeri sõnul on läänlased varasemail aastail võtnud talvisest aialinnuvaatlusest aktiivselt osa. „Elanikest on suhteliselt kõige rohkem vaatlejaid olnud Hiiumaal ja järgmine ongi Läänemaa,” märkis Valker.

Ta arvas, et üks kõige sagedamini nähtavaid liike on rasvatihane. „Teda on igal aastal olnud vaatluskohtades 95–97 protsenti,” lausus Valker.

„Mis tänavu silma torkab: ka sinitihaseid on päris palju. Samuti võib linnapiirkonnas märgata suhteliselt sagedasti rohevinti, koduvarblast ja ka kodutuvi,” selgitas ornitoloog.

Nagu ka varasemail aastail, kavatseb Valker sellest vaatlusest tänavugi ise osa võtta.

„Keskmisel aastal [olen näinud] 10–12 liiki. Parimail aastail on mul õnnestunud saada 15 liigi ringis,” ütls ta. Maapiirkondades metsaveerel asuvais majapidamistes on tema sõnul märgatud vahel isegi üle 20 liigi linde.

„Tunni ajaga võib sattuda päris mitmekesine seltskond,” lausus Valker.

„Selline rahvateaduse algatus on kindlasti väga vajalik, sest andmehulk, mida mitu tuhat inimest suudavad koguda, on hoopis suurem kui see, mida saaksid koguda mõnedsajad ornitoloogid,” ütles Valker.

Eelmisel aastal võttis aialinnuvaatlusest osa 3500 inimest. „Suure tõenäosusega võiks see arv olla tänavu veelgi suurem,” lausus ta. Valkeri sõnul on talvisel aialinnuvaatlusel osalejate arv kasvanud igal aastal keskmiselt kolmandiku.

Vaatlused saab edastada 1. veebruarini elektroonilise ankeedi kaudu aialinnuvaatluse kodulehel www.eoy.ee/talv või posti teel Eesti ornitoloogiaühingule.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz