Prügihuligaanid terroriseerivad Kuuse 24 majaelanikke

Juhan Hepner

juhanh@hot.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 10

8 kortermaja ühise prügimaja kõrvale omavoliliselt jäetav praht pahandab Kuuse 24 majaelanikke.

Kastani poe kõrval asuva Kuuse 24 maja elanikke vaevab juba aastaid mure. Ümbruskaudsete kortermajadega jagatav prügimaja asub Kuuse 24 akende all ning just selle hoone rõdudelt avaneb vaade prügimaja küljele, kuhu jäetakse omavoliliselt jäätmeid.

Enam kui kuuesaja korteri praht peab minema lukustatud prügimajas asuvatesse konteinerisse, kuid lisaks sellele on majad aastate eest kokku leppinud, et iga kuu teisel teisipäeval võib jätta prügimaja kõrvale suurjäätmeid nagu mööblit, mille siis järgmisel päeval prügiauto ära viib.

Kuuse 24 elaniku Leida Beeki sõnul on probleemiks aga see, et sellest reeglist ei peeta kinni ja prahti tassitakse sinna pidevalt ja mis kõige hullem, seal on ka olmejäätmeid.

„Seda silti ei tunnista keegi,“ ütles Beek. Beeki sõnul ei huvita antud probleem teistes majades elavaid inimesi, sest kohta, kuhu prügi tassitakse näevad oma akendelt ja rõdudelt just Kuuse 24 majaelanikud. Sageli tuuakse prügi sinna hilisel ajal ning autodega.

„See asi tuleks täielikult ära lõpetada. Kui saab teleka või külmkapi autoga siia tuua, saab selle ka jäätmejaama viia,“ ütles Kuuse 24 elanik Esta Jaarma. Praht, mis prügimaja kõrvale koguneb, on erinev. Seal on olnud kõike, alates teleritest kuni autokummide ja olmejäätmeteni.

Jaarma sõnul on tulnud ette, et ümbruskonna lapsed on sinna jäetud esemeid puruks peksnud ning seeläbi lähedal asuva haljasala klaasikildudega üle külvanud. Ette on tulnud sedagi, et hulkuvad koerad kisuvad lõhki olmejäätmeid sisaldavad prügikotid, mille sisu siis tänavale laiali paiskub.

Kuuse 24 elaniku Elvo Sauniku sõnul võttis hiljuti prügimaja juures käinud prügiauto, mis tühjendab regulaarselt majas asuvaid konteinereid, hoone kõrval asuva prahi hulgast peale üksnes suuremad mööbliesemed, muu sodi jääti sinna, kus see oli. Olukord oli kolmapäeva hommikuks läinud juba niivõrd hulluks, et prahti oli sattunud ka lähedal asuvale haljasalale.

Lääne Elu kohtus majaelanikega kolmapäeval kella 10 paiku. Siis oli nende sõnul seal paar tundi varem koristamas käinud Haapsalu Linnamajanduse AS-i palgal olev kojamees, kes tassis maas vedeleva prahi prügimaja konteineritesse.

Elanikud kinnitasid, et see oli haruldane, sest muidu kojamees seda prahti ei puutu. Kuuse 24 juures asuv prügimaja on Haapsalu Linnamajanduse AS-i hallata. Prahti oli nii palju, et eelmisel päeval tühendatud konteinerid olid sellest uuesti täis saanud.

Linnavalitsus: prügireglement on korteriühistute otsus

Lääne Elu jäädvustas Kuuse 24 juures valitseva olukorra ka paari nädala eest, mil prügimaja kõrval kõrgus siis suur prügihunnik, milles leidus telereid, autokumme, olmejäätmeid ja kahtlast haisvat vedelikku, mille puhul tekkis küsimus, kas tegemist võib olla mingisuguse kemikaaliga.

 „See on korteriühistute omavaheline korraldus. Prügimajad on loodud elamukvartalite sisse ja kortermajad on ise kokku leppinud, mismoodi nad selle reglemendi on teinud," ütles siis Lääne Elule Haapsalu linnavalitsuse linnakeskkonna osakonna juhataja Krista Vilta.

Vilta sõnul muudab olukorra väga keeruliseks just see, et käesoleval juhul on kortermajad ise otsustanud, et prügimaja kõrvale võib tuua jäätmeid. Vilta soovitas majaelanikel püüda tähele panna, millise autonumbriga masinad sinna loata prügi jätavad, et omavalitsus saaks siis tuvastada, kes on süüdlased.

Fotod: Arvo Tarmula (kolmapäeval) ja Juhan Hepner (sellest, milline oli olukord kaks nädalat tagasi).

kuuse 2404 kuuse 2401 kuuse 2405 kuuse 2402

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
6 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
...prussakas
9 aastat tagasi

Toon oma väljaheite millal ma heaks arvan, või kui see mind juba segama hakkab. Ei pea ma oma uue mööbli ostu aega ikka reguleerima linna poolt prügi äraveo aegadega. Kui mina maksan LV allautusele prügiveokorralduse eest, siis on see Suklese ja tema Co probleem.

Kohalik
9 aastat tagasi

mina, sama maja elanikuna saan ka aru, et iga kuu 2. teisipäeval viiakse suur prügi (mööbel jms) är, lihtsalt inimene võib tuua selle siis, kui tal on vaja see ära visata. Silt, mis räägib suurjäätmete kogumisest, on väga eksitav. Sildil peaks olema kirjutatud “Suure prügi võib tuua ainult iga kuu 2. esmaspäeva õhtul, muudel aegadele prügu mahapanek keelatud, korra rikkumise eest rahatrahv..eurot”

Murelik kodanik
9 aastat tagasi

Stendil olevat kirjet on kindlasti sõnastuse poole pealt ümber vaja sõnastada -selgemaks! Tuleb kirjutada ka VENE KEELES ning sanktsioon, mis rikkumise eest ähvardab!

...
9 aastat tagasi

Ärge laske prügimäge tekitada. Kui on majahoidja olemas, las korraldab koda ka prügimaja ümbruses. Koristagu ära, või telligu oma ülemustelt kohene prügivedu. Silt võiks olla ikka kakskeelne küll, seal elab ikkagi vanapoolne muuleelne rahvas, kes ei saa arugi mis valgel alusel punasega kirjas.

Sorts
9 aastat tagasi

Linnale kuuluv Linnamajanduse AS peaks korra majja looma. Võtku siis majaühisused kokku tehku asi selgeks ja asi peaks paranema. Praegu jääb küll mulje, et linnaettevõte raha oskab võtta, aga muus osas jääb kõrvalseisja rolli. Milleks seesugust valitsejat vaja? Iga indiviid üksi ei saa korda majja luua, see peaks ikka olema valitseja rida. Tallinnas on ka seesuguseid probleeme olnud ja alati on peale valitseja sekkumist asi paranenud. No pange korralikud sildid üles.

ohjah
9 aastat tagasi

Sõnastagu see krdi silt ümber siis – hetkel ei saa sealt küll aru, et võib tuua ainult teisipäeviti – mina saan sealt aru, et teisipäeviti viiakse see ära ja kõik.