Linnuses kõmatab laupäeval kahuripauk

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

IMG_1569

Must Koer ja autor Priit Verlin mullu kevadel, kui suurtükk Haapsallu jõudis. Foto Arvo Tarmula

Piiskopilinnuse uusim suurtükk Must Koer, teeb laupäeva keskpäeval esimest korda avalikkuse ees pauku.

Laupäeval, kohe pärast keskpäevase kellamängu lõppu, kärgatab väikese linnuses rõdul kahuripauk, olles osaks kahks päeva kestvas muuseumitrallis.

See on esimene kord, mil läinud kevadel linnusemuuseumi jõudnud suurtükk Must Koer avalikkuse ees pauku teeb. Piiskopilinnuse muuseumi haldusjuhi Marika Pebergi sõnul hoolitsevad kahuripaugu teokssaamise eest muuseumite sihtasutuse teadur Edgar Tammus ja Eesti Ajaloomuuseumi relvakogu hoidja ja keskagse sõjakunsti üks paremaid tundjaid Eestis Jaak Mäll.

Suurtükk, mis on koopia 1430. aasta Burgundia suurtükist, valmis Rakveres Priit Verlini käe all ja jõudis Haapsalu piiskopilinnuse muuseumi mullu aprillis. Must Koer on nime saanud linnuses varandust valvava musta koera legendi järgi.

Esimese suve sai suurtükki vaadata linnusemuuseumi ekspositsioonis, kuid sel aastal on see kolinud väikese linnuse terassile.

Marika Pebergi sõnul on suurtükki sel suvel ka pisut ümber ehitatud, sest algne kaliiber oli paugutamiseks liiga suur. „Sellest tulev kõmakas oleks pooled vanalinna aknad eest pühkinud,” ütles Peberg.

Seepärast paigatati Haapsalus metallitöökojas suurtükile sisse toru, mis kaliibri väiksemaks muudaks. „Tegelikult on suurtükist juba kolm pauku lastud, sest metallitöökoja hoovil sai proovitud, kas suurtükk pärast ümberehitust toimib,” lisas Peberg. Avalikult pole aga Must Koer veel häält teinud, kuigi tema vanem vend Kaitsja Kaidu paugutab Rakvere linnuses.

SA Haapsalu ja Läänemaa muuseumite korraldataval Muuseumitrallil saab lisaks kahuripaugu kuulmisele trallitada Iloni Imedemaal Karlssoniga ning laupäeval-pühapäeval on sihtasutuse muuseumid avatud sooduspiletiga.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments