Tööinspektsioon: lapse esimesse klassi mineku puhul ei saa töötaja nõuda vaba päeva

Juhan Hepner

juhanh@hot.ee

Kehtiv töölepingu seadus ei kohusta tööandjat andma vaba aega töötajale, kelle laps läheb esimesse klassi.

Samas paljud tööandjad võimaldavad seda reeglitega töökorraldusele või poolte kokkuleppel, seega juhul, kui teil on ettevõttes olemas reeglid töökorraldusele või sisekorraeeskirjad, tasuks sealt järgi vaadata, ehk on ka teil selline õigus.

Juhul, kui tööandja ei ole nõus andma töötajale vaba päeva esimese koolipäeva puhul ja töötajale ei tule sellist õigust ka näiteks töösisekorraeeskirjadest, töötaja tööandjalt seda nõuda ei saa.

Samas ei tule lapse kooliminek vanemale ootamatult ning töötajal on eelnevalt piisavalt aega tööandjaga sel teemal arutamiseks ja oma soovist teatamiseks ning sobivate lahenduste leidmiseks.

Nii töötaja kui tööandja peavad teineteise suhtes käituma heas usus, mõistlikult ja teise poole huvidega arvestades. Seega, kui töötaja teatab tööandjale piisavalt varakult soovist saada lapse esimesse klassi mineku puhul vaba aega, peaks mõistlik tööandja töötajale seda ka võimaldama.

Sander Sõõrumaa, tööinspektsiooni avalike suhete peaspetsialist
 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Sooda
9 aastat tagasi

Kes selle väiksekese siis kooli saadab? MUPO või? See on elementaarne ja lapsele ülioluline, et vanemad ta kooli saadavad! Tööinspektsioon tegelegu valulisemate probleemidega!

hallkiisu
9 aastat tagasi

titt või mitte, nii tähtsal päeval ma tahaks küll vanemana ise kohal olla, aga tõsi, ei tule see päev ootamatult kätte ja saab tööandjalt varem vaba päeva küsida.

juss
9 aastat tagasi

Mul on väga hästi meeles, kui ise esimest korda läksin, käratasin veel emale, et ega ma titt pole, et ta kaasa tuleb….aga jah, siis oli aasta 1963.