80 protsenti Lääne-Eesti elanikest on rahul oma joogivee kvaliteediga

Juhan Hepner

juhanh@hot.ee

Kõige enam on joogiveega rahul Tallinna elanikud (91 protsenti) ja Põhja-Eesti elanikud (95 protsenti).

Rahulolu on kõrge ka Lääne- (80 protsenti), Kesk- (86 protsenti) ja Lõuna-Eestis (88 protsenti). Probleemsem on aga Ida-Virumaa piirkond, kus joogiveega on rahul 63 protsenti.

Investeeringud veemajandusele on märgatavalt tõstnud Eesti elanike hinnangut puhta joogivee kättesaadavusele, selgus Keskkonnaministeeriumi tellitud uuringust. Võrreldes 2012. aastaga on rahulolevate elanike arv kasvanud 13 protsenti.

Alates 2000. aastast on Eesti veemajandusse kokku investeeritud 860 miljonit riigi ja Euroopa Liidu raha, millele lisanduvad veel ka kohalike omavalitsuste ja veefirmade investeeringud. Üle poole sellest ehk enam kui 500 miljonit eurot on läinud just joogivee kvaliteedi parandamiseks. Aastani 2020 panustatakse veemajandusse kokku 144 miljonit eurot.

Üks suurimaid veeprojekte on olnud näiteks Emajõe ja Võhandu jõe valgala veemajandusprojekt, millesse investeeriti 53,7 miljonit eurot. Lisaks sellele veel ka Matsalu valgala piirkonna veemajandusprojekt (27,5 mln), Narva veevarustus- ja kanalisatsioonisüsteemide rekonstrueerimisprojekt (29,5 mln), Harku valla veemajandusprojekt (26,7 mln), Kohtla-Järve piirkonna ühisveevarustuse rekonstrueerimine (30,7 mln) ja Maardu veemajandusprojekt (22,5 mln).

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
reps
9 aastat tagasi

Tallinnas elades lõpetasin üldse kraanivee joomise. Selline muda, kloor ja mis maitsed veel tulid suhu, et loomale ka ei annaks seda. Kui eraldi filtrid vahele soetatud, siis oli talutav. Haapsalus andis ikka uuesti ümber harjuda, et kraanist tulev vesi kõlbab juua. Ah te räägite joogiveest?! Poes seda jagub igas linnas ja selle maitse on muideks väga hää. Lisaks saab ka maitset ise valida.

tore+tore
9 aastat tagasi

Oru valla maakorraldaja Ilmar Aasna munitsipalisserib talu õuet läbivat teed ja külma rahuga mõõdab tee maa sisse talu kaevu,seda sellega otseselt reostus ohtu pannes,põhjavesi ei ole tema jaoks vesi?

101%
9 aastat tagasi

on alati rahul kõigega, kehva veekvaliteediga , väikse pensioniga , tööpuudusega, päästevõimetusega jn lõpmatult edasi rahulolu

Haapsalust
9 aastat tagasi

ei ole rahul,väga tihti peab ikka kodumasinaid katlakivist puhastama…

Kodukasutaja
9 aastat tagasi

Kui saaks vee ka nii puhtaks, et elektriboilerite küttekehad ka üle 3-4 kuu vastu peaksid. Ja maitse on ikka igasuguste lisanditega. Ei tea, kas veepaak veetornis on ka puhastatud roti ja linnulaipadest? Millal seda paaki on lka täielikult tühjendatud ja puhastatud? See info huvitab tõsiselt.