0

Riigi ilmateenistus: ka järgmine nädal tuleb kuum

Kaie Ilves

Kaie Ilves

kaie@le.ee

ilm 2014-07-24 11.47.41

Riigi ilmateenistus on andnud kuumahoiatuse. Järgnevatel päevadel püsib Eestis väga kuum ja tuulevaikne ilm, õhk ei jõua ka öösiti jahtuda ja leevendust tuua.

Kuumus on raskemini talutav eelkõige linnas. Kuumalaine on pikenemas tuleva nädala keskpaigani. Kõrge õhutemperatuuri ja madala õhuniiskuse tingimustes kasvab metsades tuleoht.

Tänane ilm on vaikne ja sajuta ning taevas on enamasti selge. Sooja on 28..32°C.

Pühapäeval suundub kõrgrõhkkond aeglaselt Venemaa poole. Öö on selge. Päeval tekib laiguti pilverünki, aga sajuhoogude võimalus jääb alla 25 protsendi. Üksnes õhtul suureneb saartel hoovihma ja äikese tõenäosus 25-50 protsendini. Tuul puhub idakaarest ja on võrdlemisi nõrk. Sooja on öösel 12..18, rannikul kuni 20, päeval 28..32°C.

Esmaspäeva öö on mandril sajuta ja mõõduka kagutuulega. Saartel muutub kagutuul tuntavamaks ja võib ka vihmahooge tulla. Sooja on 16..21°C. Päeval jõuab Läänemere äärde madalrõhulohk, kuid prognoosi järgi säilitab kõrgrõhkkond ülekaalu nii maapinnalähedastes kui kõrgemates õhukihtides ja madalrõhulohk mere idakaldale ei pääse. Kui pisut niiskust lisandub, siis üksikutes kohtades võib pilverünkadest äikesevihmahoog tulla. Suuremal osal aga püsib kõrvetav kuumus. Sooja on 28..33°C.

Teisipäevaks jääb Eesti kohale kõrgrõhkkonna lääneserv ja jätkub väga sooja ja veidi niiskema õhu vool Eestisse. Skandinaaviast liigub Soome poole madalrõhuvöönd ja toetab tõusvate õhuvoolude ning ühes sellega rünksajupilvede arengut. Üksikute lokaalsete vihmahoogude tõenäosus ja äikeseoht tõuseb üle 50 protsendi. Puhub mõõdukas lõunakaare tuul. Sooja on öösel 17..22, päeval 29..34°C.

Kolmapäeval jääb Läänemere-äärne ala idapoolse kõrgrõhkkonna ja survet avaldava madalrõhkkonna piirimaile. Õhuvool püsib lõunas ja läänepoolne jahedus ei pääse ikka veel mere idarannikule. Kuumas õhumassis on pärastlõunasel ajal äikesevihmade võimalus 50-75 protsenti. Tuul puhub lõunakaarest, äikese ajal on tugevate puhangute oht. Sooja on öösel 17..22, päeval suuremal osal Eestist ikka 29..34°C, sajuhoogude all langeb alla 25°C.

Neljapäeval liigub madalrõhulohk ühes vihmahoogude ja äikesega Eesti kohale. Ennelõunal on sajuhooge vaid Eesti lääneservas, õhtu poole muutuvad äikesevihmad laialdasemaks. Vihmavalingud ja äikesepilvealused tuulepuhangud võivad tugevad olla. Tuul puhub lõunakaarest. Sooja on öösel 17..22, päeval 27..32°C, Eesti idapoolses osas võib ikka veel paar kraadi kõrgemale tõusta.

Reedel muutub Skandinaavia kohal madalrõhkkond ägedamaks. Edasi ida-kirde suunas liikudes suudab see Läänemere ääres õhuvoolu edelasse suunata ja ilmamuutuse tuua. Sajab hoovihma, kohati on äikest. Edelatuul võib tugevneda. Sooja on öösel 14..19, päeval 21..26°C.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz