0

Piimatrahv jääb jõusse

Urmas Lauri

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

lehmad (2)Foto: Arvo Tarmula

Euroopa Liidu põllumajandusministrid arutasid tänasel kohtumisel piima kvoodiületustasu leevendamist viimasel kvootide kehtimise aastal. Vajalikku häälteenamust ei saavutatud, mis tähendab, et piimakvoodi ületamise korral tuleb tootjail maksta selleks ette nähtud tasu ka viimasel kvoodiaastal.

„Kahjuks ei õnnestunud liikmesriikide vahel kokkulepet saavutada, kuigi Eestiga ühes paadis olid näiteks nii Saksamaa, Austria, Holland kui Poola,“ ütles põllumajandusminister Ivari Padar. „Pikas plaanis on ühekordne kvoodiületustasu parem variant kui kvootide jätkumine, mis on olnud osade liikmesriikide suur soov ja piiraks oluliselt Eesti piimatootmist.“

Põllumajandusministri sõnul on Eesti piimasektor tugev ja tootmist piirama ei hakata. „Eesti piimatootmine on praegu tugevatel jalgadel ja loodetavasti saame ka ühekordse kvoodiületustasuga hakkama. Kuigi tasude leevendamine olnuks Eesti piimasektorile oluline, siis usun, et meie tootjad on tootmisi planeerides võimaliku kvoodi ületamisega arvestanud,“ sõnas Padar.

Kvoodiületustasu suurus 100 kg piima kohta on 27,83 eurot. Perioodiks 2014/2015 on Eestile määratud piimakvoodi suurus ligi 693 mln kilogrammi. Eelmisel, 2013/2014 kvoodiaastal oli piima korrigeeritud tarnekvoodi täituvus 99,41%. Senise piimatoodangu kasvu põhjal võib Eestis oodata kuni 6-protsendilist piimakvoodi ületamist. Piimakvoodid kaovad 2015. aasta aprillist.

Euroopa Liidu põllumajandusministrite kohtumisel toimus ka pikk arutelu EL uue mahemääruse osas. Eesti rõhutas, et toetab õigusaktide uuendusi, mis aitavad kaasa mahepõllumajanduse nõuete lihtsustamisele ning toetavad tarbijate usaldust mahetoodete vastu.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz