Maaelukomisjon saatis haldusreformi eelnõu riigikogu täiskogu istungile

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Eesti omavalitsusedEesti maakonnad ja vallad. Kaart: Kirjastus Koolibri

Maaelukomisjon otsustas saata IRLi algatatud omavalitsuskorralduse reformi seaduse eelnõu homsele täiskogu istungile ja tegi ettepaneku esimene lugemise lõpetada. Eelnõu näeb ette sätestada omavalitsuskorralduse reformi läbiviimise alused, kord, tähtajad ja tõmbekeskuste loetelu.

Komisjoni esimehe Kalvi Kõva sõnul ei tähenda see veel, et komisjonis toetatakse eelnõu esitatud kujul. „Ees seisab suur töö nii komisjonis kui ka valitsuses,“ ütles Kõva. „Koalitsioonilepe näeb ette töötada 2015. aastaks välja omavalitsusreformi kava, mis määratleks üheselt erinevate tasandite ülesanded ning nende ülesannete täitmiseks vajaliku rahastamismudeli. Kindlasti tuleb teha enam koostööd omavalitsusliitudega ning arvestada nendepoolseid seisukohti ja ettepanekuid.“

Komisjonis toimunud arutelul kuulati ära Eesti Maaomavalitsuste Liidu seisukohad. EMOL on andnud oma arvamuse nii eelnõu väljatöötamiskavatsuse kui ka kooskõlastamise etapis, kuid dialoogi eelnõu väljatöötajate ja omavalitsusliitude vahel tekkinud ei ole. EMOL-iga sama seisukohta jagas ka Eesti Linnade Liit. Nad märkisid, et eelnõu on suunatud kitsalt omavalitsusüksuste liitmisele nende territooriumide ühendamise teel, kuid lahendamata on jäetud sisulised küsimused nagu kohaliku omavalitsuse funktsioonid ja nende funktsioonide rahastamine. Samuti ei toeta omavalitsusliidud tõmbekeskuste mudeli põhist lähenemist.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments