Tarbijahinnaindeksi kuumuutust mõjutas mais enim toit

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Tarbijahinnaindeksi muutus oli 2014. aasta mais võrreldes aprilliga 0,1% ja võrreldes eelmise aasta maiga samuti 0,1%, teatab Statistikaamet.

Kaubad olid 2013. aasta maiga võrreldes 0,1% kallimad ja teenuste hinnamuutus oli 0,0%.

Kaupade ja teenuste administratiivselt reguleeritavad hinnad on eelmise aasta maiga võrreldes tõusnud 0,3% ja mittereguleeritavad hinnad muutunud 0,0%.

2013. aasta maiga võrreldes mõjutas tarbijahinnaindeksit enim elekter, soojusenergia ja küte, milles soojusenergia oli 3,7% ja kodudesse jõudnud elekter 3,3% odavam. Eelmise aasta maiga võrreldes oli suurem mõju indeksile veel alkohoolsetel jookidel ja tubakal, mis kallinesid aastaga vastavalt 3,1% ja 6,7%, ligi 14% odavamatel mobiilsideteenustel ning piimatoodetel, mis mullusega võrreldes olid 6,1% kallimad. Mootorikütus on aastataguse ajaga võrreldes kallinenud 0,1%. Mullu sama ajaga võrreldes on toidukaupadest enim kallinenud juust (8%) ja odavnenud suhkur (31%).

Aprilliga võrreldes olid mais tarbijahinnaindeksi suuremateks mõjutajateks toit, millest piim ja piimatooted olid 1,3% ja puuvili 2,7% odavamad ning 1,6% kallimalt kodudesse jõudnud elekter. Kuuga kallines enim kapsas (54%) ja odavnes kurk (34%).

image

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Rahandusministeeriumi analüütik: Toiduainete odavnemine soodustas inflatsiooni alanemist | Lääne Elu
9 aastat tagasi

[…] Statistikaameti andmetel tõusid hinnad mais kuuga 0,1 protsenti ning aastases võrdluses alanes inflatsioon 0,1 protsendini. Inflatsioon on jätkuvalt väga madal väliskeskkonna mõjude tõttu, kirjutab rahandusministeeriumi fiskaalpoliitika osakonna analüütik Kristjan Pungas, […]