Laine Randjärv: kevad tõi taas pensionitõusu

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Laine Randjärv. Foto: Riigikogu

Heade ja vajalike asjadega kiputakse kiiresti harjuma ning neid hakatakse võtma enesestmõistetavana. Me ei mõtle igal hommikul sellele, et Eesti on vaba ja me oleme NATO liikmed, ei meenuta autoga sõites, et Euroopa Liidu maksumaksjate raha eest on põhimaanteed korda tehtud, ja laseme kõrvust mööda uudise, et suvel tuleb jälle laulupidu. Need asjad on loomulikud, kirjutab europarlamenti kandideeriv riigikogu aseesimees Laine Randjärv.

Laine Randjärv. Foto: Riigikogu
Laine Randjärv. Foto: Riigikogu
Sama iseenesestmõistetav on, et igal kevadel vaadatakse vastavalt majanduse olukorrale, pensioniindeksile ja riigikassa laekumistele üle pensionide suurus. Enamasti tähendab see pensionitõusu ja isegi aastatel, kui Eesti oli majandussurutises ning kõikjal kärbiti, suutis valitsus hoiduda pensionide vähendamisest.

Nüüdseks on riik kriisist väljas. Oleme rahandust juhtinud tasakaalukalt, riigil pole suuri võlgu, mille teenindamiseks paljudes Euroopa riikides kulub väga palju raha. Meie saame ise otsustada, kuidas eelarveraha kulutada, intressimakseteks raha ei kulu. Seetõttu pole üllatav, et kui 1. aprilliks arvutati uute väärtustega ümber kõik riiklikud pensionid, suurenevad pensionid keskmiselt 20 euro võrra kuus. See teeb keskmiseks pensionitõusuks 5,8%.

Käesoleva aasta üldine maksuvaba tulu on 144 eurot kuus. Lisaks sellele on pensionäridel õigus 210 eurole maksuvabale pensionile kuus. Seega võib pensionär saada tulumaksuvabalt kokku 354 eurot kuus, mis teeb 4248 eurot aastas. Keskmine pension on endiselt tulumaksuvaba.

2015. aastal aastal tõusevad pensionid prognoosi kohaselt üle 6%, mis tähendab absoluutnumbris umbes 23 eurot kuus rohkem. Valitsuskoalitsiooni eesmärk on jätta keskmine vanaduspension edaspidigi tulumaksuvabaks ning selle nimel tõstetakse nii üldist maksuvaba miinimumi 154 euroni kui ka pensionäride täiendavat tulumaksuvabastust.

Kui 210-eurone pension on tulumaksuvaba ja selle kohta avaldust tegema ei pea, siis üldise maksuvaba tulu (144 euro) arvesse võtmiseks tuleb mittetöötaval pensionäril esitada avaldus Sotsiaalkindlustusametile.

2009. aastal, sügava majanduslanguse ajal peatas Riigikogu ajutiselt riigi rahanduse korrashoidmiseks sissemaksed inimeste II pensionisambasse. Nüüdseks on need taastatud. Kõigile, kes majanduslanguse ajal otsustasid vabatahtlikult omapoolsete sissemaksete tegemist jätkata, nähakse ette kõrgemas määras maksete tegemine 2017. aasta lõpuni.

Lastega vanemale täiendava 4%-se pensionisamba makse ja laste eest täiendava aastahinde maksmine jäävad ka edaspidi jõusse. Üheltki inimeselt tänase päeva seisuga ühtegi eurot ära ei võeta. Vanemapensioni lõplik jõustamine lükatakse aega, mil kõrgemas määras kogumispensioni kompensatsioonimaksed on lõpetatud, riigivõlg pensionikogujatele ära õiendatud.

Jätkatakse lastetoetuste tõusu reformi, kahekordistades enam abi vajavate perede toetused. Samuti suurenevad esimese ja teise lapse toetused. Esimese ja teise lapse toetus tõuseb 1. jaanuarist 2015 19,18 eurolt 45 euroni ja pered, kes vajavad riigi tuge enam, saavad veel 45 eurot vajaduspõhist toetust lisaks ehk kokku 90 eurot nii esimese kui teise lapse kohta. Kolmanda lapse toetus tõuseb 76,7 eurolt 100 euroni.

Uus valitsus on kindlal veendumusel, et abivajajaid tuleb toetada, kuid kõige paremini saab ennast aidata ja oma olukorda parandada inimene ise. Nii tahab valitsus aidata töötamist jätkata soovivatel vanemaealistel töö säilitada, pakkudes ametioskuseid säilitavaid ja tõstvaid teenuseid.

Ja viimase asjana tahaks nimetada väärikust, mis peaks olema meile kõigile omane, kuid vahel jääb see raha puudumise taha. Kriisikärbetega kaotatud riiklik matusetoetus taastatakse kõigile vähekindlustatud peredele.

Laine Randjärv, Riigikogu aseesimees (Reformierakond)

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
13 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Lugejale
10 aastat tagasi

Minul küll ei ole häbi eestlane olla. Häbi peaks olema teiesugustel pugejatel, kes kiidavad selliseid varganägusid, ärastajaid, erastajaid, muidusööjaid, maksumaksjate raha raiskajaid ja pensionäride üle irvitajaid …

Joyelle
9 aastat tagasi
Reply to  Lugejale

At last! Someone with the insight to solve the prlmoeb!

lugeja
10 aastat tagasi

Inimesed, mis teil viga on? Ükski asi ei ole hea ja iga asja peale on vaja minna isikute kallale. Kommenteerijad ise ei ole millegi heaga hakkama saanud ja kui midagi tehakse, siis see ei sobi. Küll eestlased võivad olla õelad ja kadedad üksteise suhtes. Lausa häbi olla eestlane.

Lugejale
10 aastat tagasi
Reply to  lugeja

Häbi on, et nii julgelt mõnitama tullakse, et ainult “ekraanil” olla oma heaolu säilitamise eesmärgil ja mõni seda veel normaalseks peab! See ei ole kadedus, vaid sallimatus ülekohtu suhtes! Oleme aga tänulikud pealegi, et 50% riigi rahast kasutab käputäis ja lepime rahulikult “heategevuslike” armuandidega (mida see toetuste süsteem siis praegu on?!). Inimesed, kes rügavad palehigis tööd teha peavad saama oma töö eest äraelamist võimaldavat tasu ja mitte ei pea alandlikult toetusi kerjama!

Abdinasir
9 aastat tagasi
Reply to  Lugejale

Well interesting quteoisn. I’m a p/t crossdresser and get great pleasure from doing it. I love the fact that you are able to pass and wish I could do the same and be as bold as you to go out enfemme. So I gues you could say I live precariously through you.also I enjoy your writing .

Juku
10 aastat tagasi

Huvitav oleks teada, mispärast Laine Randjärv -Jänes ei räägi poolt sõnatki sellest kui palju ta saab ise ametipalka ja mitu korda on see suurem, kui keskmine pension?

Selline iga-aastane nn. pensionide tõus on pensionäride üle irvitamine.
Palun pistke sellised “PENSIONITÕUSUD” omale …. jätan parem kirjutamata.
Vaat nii on lood Jänkukene!

mhmh
10 aastat tagasi

Randjärv oli vanasti lainejänes. Haapsalus on lainejäneseid ju palju.

võimuorgia mõnitused
10 aastat tagasi

Samal ajal kui mujal maailmas arutatakse tingimusteta kodanikupalga sisseviimist, sest tehnoloogia on võimaldab olla sadu kordi produktiivsem kui sajandi algul, siis meil siin venitatakse kummi 20 euro pärast ja peetakse seda kangelasteoks. https://www.youtube.com/watch?v=6jXozc7GAEg muud moodi kui võimuhullude hullumaja seda nimetada ei saa ja siis ta istub seal riigikogus ja kevad toobki talle pensionitõusu. Ja ta irvitab sinu üle ja sina tingimusteta ori pead selle üle õnnelik olema.

Johannes
10 aastat tagasi

Kas Lauri Luik polegi enam riigikogu saadikuks Läänemaalt, et austatud koorijuht Laine Randjärv Läänemaa pensionääre rõõmustab? Nüüd tuli meelde -koorijuht Laine soovib Brüsselisse koduigatsustasu peale kandideerida ja proua Kristiina Ojuland peab Brüsselist koju kolima ja tööle hakkama, sest kodus enam keegi koduigatsustasu ei maksa.

vanasti öeldi
10 aastat tagasi

pane suu kinni ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

kodanik
10 aastat tagasi

Mismoodi kevad tõi? Lauri Luik ei toondki siis vä?

Mnjah
10 aastat tagasi

Kui üks rumal parlamendi liige räägib nii rumalalt pensionisüsteemist ja selle toimimisest, siis ei ole midagi imestada, et siin riigis nii paljud asjad mädada on. No see pensionitõus nüüd küll ei ole kuidagi seotud reformarite tegevusega, vaid tuleneb süsteemi toimimisest ja selle reeglitest. Masendav kui ehitakse ennast võõraste sulgedega.

nojah
10 aastat tagasi

Kas Randjärv teab muidu,kui kaua 20€ võiks hakkama saada? Kui aus olla, siis need 12€ , 20€ ja 30 € suurused nn.palga/pensionitõusud ei ole numbrid,millega uhkeldada.