Heli Kaldas: Kuidas Haapsalu volikogus edasi?

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Heli Kaldas, Eesti Rahvaülikoolide Liidu juhatuse liige. Foto: Erakogu

Mida peale hakata 15 vabatahtlikuga, kes tahavad osaleda Haapsalu volikogu komisjonide töös?

Haapsalu volikogu komisjonide töö on muutumas avatumaks. Enne valimisi pööras sellele tähelepanu endine kohtunik Maie Kram. Rõõm on tõdeda, et sotsiaaldemokraatide algatus on volikogu heakskiidu leidnud. 31. detsembrini 2013 sai iga linnakodanik esitada volikogule avalduse sooviga panustada mõne komisjoni töösse.

Huvi oli suur ja eri komisjonidesse kandideeris kokku 15 inimest, kellest 11 soovis osaleda kultuurikomisjoni töös. Kandideerijate hulgas oli 5 inimest, kes kandideerisid ka kohalikul valimisel, aga ei saanud valituks. Mitmes linnas, kus on avatud volikogu komisjonid juba pikalt toiminud, on väga levinud praktika, et komisjonide koosseisude moodustamisel teevad esmalt ettepanekud volikokku pääsenud parteide ja valimisliitude eestkõnelejad. Seejärel pakutakse ka teisi aktiivseid linnakodanikke. Lõpuks esitab komisjoni esimees oma soovitud koosseisu volikogule kinnitamiseks. Aga nii on mujal. Meie „avalik konkurss” on pretsedent ja oli see nüüd liiga ülepeakaela korraldatud või siiski piisavalt läbimõeldud, näitab aeg.

Kuidas liikuda edasi praegustes oludes, kus volikogule on esitatud kandideerimisavaldused?

Komisjonide juhid otsustavad, keda nad tahavad töösse kaasata. Tõenäoliselt ei mahu kõik 11 soovijat kultuurikomisjoni, mistõttu tuleb pakkuda võimalust osaleda mõne muu komisjoni töös. Olen endiselt arvamusel, et vähemalt algusjärgus ei pea volikogu muretsema selle pärast, kas kaasatud liikmetele tasu maksta või mitte. Inimesed ei ole avaldusi esitanud raha teenimise eesmärgiga. Inimesed soovivad olla kaasatud komisjoni töösse, sest mida laiem on kandepind, seda tulemuslikum on komisjoni töö, suurem on algatatud teemade hulk, avardunud võimalus probleemide märkamiseks ja parendamiseks.

Kogu ettevõtmist peab toetama sõnapaar „positiivne lähenemine” ja „avatud valitsemine”. Mina komisjoni juhina oleksin ääretult rõõmus, kui leian inimesi, kel on valmisolek mind minu töös toetada. Arvan, et Haapsalu linna volikogu on teinud tubli sammu lähemale demokraatlikuma valitsemise poole, mis muudab volikogu töö veelgi tõhusamaks. Järgmise sammuna võib ette võtta eraldi sotsiaalkomisjoni loomise. Meie oleme edasisteks diskussioonideks valmis, soovides kõikidele osapooltele head koostöötahet.

Heli Kaldas
Heli Kaldas,
SDE Läänemaa piirkonna aseesimees

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
10 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Õigus
10 aastat tagasi

Kui lugeda Haapsalu volikogu alatiste komisjonide protokolle, siis selgub, et komisjonide koosolekutest võtavad sageli osa ainult kaks liiget. Millist otsustusvõimest saab siin juhtivkomisjonil olla. Nüüd on juurdunud volikogus veel elektrooniline osalus ja mis sisulist arutelu saab veel olla. Jama ju? Reformikad on tõusnud kuuldavasti tagajalgadele ja ei taha nendest komisjonide laiendamisest midagi kuulda. On siis linna juhtimisel midagi sellist mida kardetakse?

eksole
10 aastat tagasi

Lihulas on see kogu aeg toiminud 🙂

Heli Kaldas
10 aastat tagasi

Volikogu ja volikogu komisjon on kaks eri asja. Volikokku kuuluvad inimesed, kes on valitud rahva poolt ja kellele on antud mandaat. Volikogu komisjonidesse kuuluvad väga paljudes kohtades lisaks volikogu liikmetele ka mitteliikmed. Meie linnas seda rakendatud pole. Vaadake näiteks Pärnu linna volikogu komisjone. Volikokku kuulub 33 inimest. Kas saate komisjonide liikmeid kokku lugedes ka numbri 33? Nad kõik on komisjonis hääleõigusega.
http://www.parnu.ee/index.php?id=96

Tundub,et
10 aastat tagasi

……rohkem valimisi ei tule – nüüd saab volikogusse avalduse alusel. Ja erakonnad võib laiali saata. Anekdoot….

Tundub, et oled volikogu liige...
10 aastat tagasi
Reply to  Tundub,et

Vana sa kardad, et sulle hakatakse mõistust päehe panema. Teiseks on kartus, et erakondlikult on vaikimise vanne antud ja vaat nüüd tulevad linnakodanikud ja kuulevad ka midagi seesugust millest vaikitakse… Kardate vennad? Karilaid sai ka kinga Nõmme linnaosavalitsusest. Nüüd sealt töötu, aga ta käis ju lapsevankriga enne valimisi piltidel, ehk võtab ka isa puhkuse rahad välja?

Vau, küsiks.
10 aastat tagasi

Käis tõesti piltidel lapsevankriga. Oli see va varastatud vanker või mängis rongaisa? Haapsalu linna elanike register väikese Karilaiu nime küll välja ei trüki.

kodanik
10 aastat tagasi

…ei mahu kõik 11 soovijat kultuurikomisjoni, mistõttu tuleb pakkuda võimalust osaleda mõne muu komisjoni töös…
Inimene kandideerib kultuurikomisjoni aga ta pannakse mõnda teise, tegelegu näiteks eelarvega. Midagi nii geniaalset pole ammu kuulnud! Preilil endal tundub jätkuvat pädevust mistahes komisjoni tarbeks.

vanad kommud
10 aastat tagasi
Reply to  kodanik

olid ka kõigis ameteis pädevad, kui kooperatiivis ei saanud hakkama pandi lihakombinaadi direktoriks või vastupidi

Tegelikult
10 aastat tagasi

See vabatahtlike kaasamine oli ju ainult reformierakonna algatus. Kesk, IRL ja sotsid LE andmetel ei esitanud sellist algatust.

Aga tegelikult
10 aastat tagasi

Kas ikka oli see sotside algatus. Lugege ikka tähelepanelikumalt LE.