Sügis tuleb seenenäituse ja metsaretkedega

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Teist sügist järjest on Läänemaa muuseumis seenenäitus, millele lisanduvad tänavu ka õpitoad ja seeneretked. Foto: Arvo Tarmula

Möödunud aasta suurest huvist kannustatuna korraldab Läänemaa muuseum koos kutsehariduskeskusega taas seenenäituse, millele lisanduvad ka seeneretked, õpituba ja mükoloogi loeng.

Läänemaal kasvavaid seeni näeb raekojahoones neljapäevast pühapäevani. Seenenäitus ja muuseumikülastus on neil päevil tasuta ning keskkonnainvesteeringute keskuse toel on tasuta ka seeneretked ja õpitoad.

Näitusekorraldajate eesmärk on rahvale näidata peamisi söögi– ja ka mürgiseeni. „Viimased on isegi olulisemad, sest näituse üks eesmärk on vältida mürgiseente söömist,” ütles muusuemi peavarahoidja Eve Otstavel.

Päris seente kõrval on näitusel vaatamiseks Tartu ülikooli loodusmuuseumi fotonäitus seentest ja infotahvlid peamistest söögi– ja mürgiseentest.

Eksponaadid otse metsast

Põhiosa seenenäituse esimestest eksponaatidest korjab muuseumirahvas kolmapäeval, kuid näitus on pidevas muutumises — kui uusi liike näitusepäevade jooksul juurde tuleb, pannakse needki välja.

Võib juhtuda, et mõnda liiki seeni näeb ainult näituse alguses, sest üle paari päeva ei taha seen ruumis vastu pidada.

„Eelmisel aastal õnnestus meil valge kärbseseen näitusele saada alles eelviimasel päeval,” ütles muuseumi peavarahoidja Eve Otstavel.

Mullu eksponeeriti näitusel kokku ligi 160 liiki seeni. Tänavuse kuiva sügise tõttu Otstavel aga nii optimistlik pole. Seetõttu saab igaüks näitusekorraldajaile abiks olla, tuues ka näitusele kaasa põnevaid seeni.

Otstaveli sõnul võib tuua nii metsas kui ka aias kasvavaid seeni. „Eelmisel aastal oli lähim seen pärit siitsamast muuseumipargist,” meenutas ta. Oluline on aga, et seened oleksid korjatud koos juurtega.

Kutsekool pakub lisa

Tänavu on muuseumi partner Haapsalu kutsehariduskeskus, kus neljapäeval õhtul on seentega värvimise õpituba ja reede hommikul peab mükoloog Teele Jairus kutsehariduskeskuses avaliku loengu seenerühmadest, nende määramisest ja kasutamisest.

Kavas on ka kaks seeneretke koos mükoloogiga. Kutsehariduskeskuse koolitusjuht Ingrit Kera ütles, et seeneretkede üks eesmärke on korjata uusi eksponaate näituse tarbeks, kuid keelatud pole ka oma seenekorvi täita.

Seeneretkedel, loengus ja õpitoas osalemiseks tuleks end registreerida meiliaadressil ingrit.kera@hkhk.edu.ee.

Seeneretkede ja loenguvälisel ajal on mükoloog Teele Jairus muuseumis, et vastata inimeste küsimustele seente kohta ja aidata seeni määrata.

Kooli– ja lasteaialaste tarvis on muuseumipedagoog Edgar Tammus välja mõelnud seenemängu, mis aitab seeni tundma õppida. „Mängu mängimiseks on vaja nii seenetundmist kui ka õnne,” selgitas Otstavel.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments