Joogafestival tuleb suurema ja uhkemana

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Joogafestivali korraldajad kinnitavad, et väga keerulist joogajuttu festivalil ei räägita. Foto: Madiken Kütt
Joogafestivali korraldajad kinnitavad, et väga keerulist joogajuttu festivalil ei räägita. Foto: Madiken Kütt

Mullu aasta turismiteo auhinnaga pärjatud joogafestival tuleb tänavu veelgi suurem — kahe päeva jooksul on poolsada festivalisündmust ja oma oskusi jagab 25 joogaõpetajat nii Eestist kui ka kaugemalt.

Laupäeva keskpäeval linnusehoovis avatava festivali kandev teema on tänavu „Mees ja naine”.

„See teema tundus aktuaalne ja südamelähedane,” ütles festivali peakorraldaja Merit Raju. Tema sõnul püüavad tänapäeva naised olla meeste või teiste naiste moodi, kuid joogafestivalil keskendutakse oma tegeliku olemuse juurde tagasipöördumisele ning oma naiselikkuse ja mehelikkuse arendamisele.

Merit Raju sõnul on joogafestivali üks eesmärk kummutada arvamus, nagu oleks jooga vaid naiste ala.

„Jooga maine kipub olema selline rahulik, rahustav ja aeglane ning mehed arvavad, et neile see ei sobi,” ütles peakorraldaja. Ta lisas, et nii nagu parimad kokad, nii on ka parimad joogaõpetajad just mehed.

Et meestele joogat omasemaks teha, on kavas kolm meestele mõeldud töötuba.

Neli uut joogastiili

Tänavu on festivalil esindatud 13 joogastiili, neist uutena saab proovida Bikram– ehk hot–joogat, akrojoogat, rohelist joogat ja tantsujoogat.

Bikram–joogat praktiseeritakse tavaliselt 40kraadises leitsakus, kuid Haapsalu festivalil saab Bikram–joogale omaseid asendeid ja hingamisharjutusi proovida siiski tavatemperatuuril.

Kui akrojooga on akrobaatiline, siis roheline jooga pigem filosoofiline loeng. Raju sõnul on eelmüügist kõige rohkem pileteid müüdud tantsujooga tundi. Merit Raju sõnul võivad kõiki stiile proovida nii edasijõudnud kui ka algajad. Ta lisas, et joogafestival on hinge pidu, kus leiavad tegevust ja inspiratsiooni nii need, kes juba tegelevad joogaga, kui ka need, kes on siiani joogast ainult mõelnud.

„Väga keerulist joogajuttu keegi festivalil ei räägi,” lubas ta. Samuti arvestavad õpetajad oma töötubades, et kaks päeva jutti joogaga tegelda pole tervislik.

Veerandsaja festivalil osaleva joogaõpetaja seas on tuntuimad Jocke Salokorpi, Marika Tamm, Gerli Järv ja Piret Jõemägi. Festivali peaesineja on David Lurey USAst, kes annab esimese tunni avatseremoonia ajal. Merit Raju sõnul on Lurey esinenud paljudel festivalidel, oskab anda just festivalile sobivat joogaõpetust ja joogast kütkestavalt rääkida.

Tihedale kavale vaatamata juhtus Lureyl just Haapsalu festivali nädalavahetus vaba olema. Raju sõnul tekitas peaesinejas huvi ka see, et festival on Eestis, kus ta varem käinud pole.

Poolsada loengut, kontserti ja õpituba

Kahe päeva jooksul mahub joogafestivali kavva poolsada sündmust — õpitube, vabaõhutunde, loenguid, kontserte ja laat.

Teiste hulgas teeb muusikat Indigolastest tuntud ja raamatu „Kuidas rännata ilma hirmuta” autor Tom Valsberg. Põneva kogemusena nimetas Merit Raju Jaani kirikus toimuvat gongi ja kristallkausside helide kontserti.

Festivali ajal peetakse linnuses ja kultuurikeskuses tervisliku elustiili kaupade ja teenuste laata ehk basaari, kuhu saab piletita. Laada peakorraldaja Sirli Seliovi sõnul arvasid eelmisel aastal paljud, et laadale pääseb ainult piletiga, ja pelgasid uudistama tulla.

Laadal on üle 50 kaupleja, kes müüvad asju India maiustustest, looduslikust kosmeetikast, mahetoidust kuni idamaiste riiete, ehete, plaatide ja vaimse tasakaaluga seotud raamatuteni. Basaaril saab pildistada oma aurat, lasta teha massaaži, hennamaalingut ning õppida lapse süleskandmise nippe.

Festivali korraldajad on sel aastal avastanud mitu uut paika, kus festivalisündmusi korraldada, näiteks Jaani kirik, gümnaasiumi köök ja Lahe joogapesa.

„Kindlasti on Haapsalus veel kohti, kuhu laieneda, ja mõnes mõttes ongi meil eeskujuks Viljandi folk, kus festivali on haaratud terve linn,” ütles Raju.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments