Täna algab ELFi talgute suvehooaeg

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Täna algaval Eestimaa looduse fondi talgute suvehooajal kutsub organisatsioon vabatahtlikke looduskaitsetöid tegema kokku 30 korral. Sel suvel on talgutel erilise tähelepanu all väga ohustatud lind – niidurüdi.

Esimesed tosin talgulist kogunevad, et pisikesi kraave tammitades taastada Nigula raba
looduslikku veeseisu.

Tänavusuvised Eestimaa looduse fondi (ELF) talgud viivad huvilisi mitmesugustesse paikadesse erilaadilisi töid tegema. Talgute valikust leiab nii Eesti looduskaitse mõttes sümboolseid paiku nagu Laelatu ja Nedrema puisniidud või Vilsandi saar kui ka peidetud aardeid nagu Rannaküla rannaniidud või Ulluta laid. Sel suvel saab erilise tähelepanu
osaliseks väga ohustatud kurvitsaline niidurüdi, kelle olulistesse elupaikadesse Muhumaal, Abrukal, Matsalus, Tõstamaa kandis ja Hiiumaal viivad mitmed suvised talgud.

“Niidurüdil ei lähe Läänemere kallastel tervikuna üldse hästi ning kunagisest mitmekümnetuhandesest arvukusest on järel vaid riismed,” ütles Eesti ornitoloogiaühingu linnukaitse programmijuht Veljo Volke. “Oht, et siinne populatsioon sureb välja, on suur. Niidurüdi käekäik Lääne-Eestis ja saartel võib vabalt olla otsustava tähtsusega.”

ELFi looduskaitselised talgud on muutunud üha populaarsemaks. „See, et saame talgusuve välja kuulutada juba neljateistkümnendat aastat järjest ning talgulisi on aasta-aastalt üha rohkem, näitab selgelt, et eestimaalaste huvi looduse ja looduskaitse vastu on suur,“ rääkis ELFi talgukorraldaja Siim Kuresoo. Talgutel vabatahtlikku tööd tegevate inimeste mõju loodusele on tema sõnul muljetavaldav. „Erinevalt tavalise külastaja jäetud jäljest jätab talguline enesest maha paigad, mis on elurikkad ning kus ohustatud liigid saavad vabamalt õilmitseda,” rõhutas Kuresoo.

Suviste talgute vabadele kohtadele saab registreerida talgute kodulehel.

ELFi talgute rüdi aastat rahastavad SA Keskkonnainvesteeringute Keskus
ja eraisikutest annetajad.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments