Politsei: Seame jalgrattad suvevormi!

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Kool on läbi ja käes on kauaoodatud aeg nautida puhkust, tehes kõike huvitavat: minna laagrisse, võtta perega ühiselt midagi ette, käia sõpradega ujumas ja sõita jalgratta või pisimopeediga.

Paraku on liikluses näha jalgrattaid, mis ei vasta nõuetele, ja nendega sõitvaid alla 16aastaseid lapsi, kes ei kanna kinnirihmutatud jalgrattakiivrit. Kiivrit peab kandma ka laps, keda sõidutatakse jalgrattale kinnitatud turvatoolis.

Laste vanematega vesteldes selgub, et neile on üllatuseks, et nende lapse jalgratas ei vasta nõuetele. Mis siis peab olema liikluses nõuetekohasel jalgrattal või pisimopeedil?

Liiklusseaduse sätete kohaselt jalgrattal ja pisimopeedil peab olema töökorras pidur ja signaalkell, ees valge ja taga punane ning vähemalt ühe ratta mõlemal küljel kollane või valge helkur ning pimedal ajal või halva nähtavuse korral sõites peab põlema ees valge ja taga punane tuli.

Oluline on ka teada, et 10–15-aastasel lapsel peab sõiduteel sõitmisel kaasas olema sellekohane juhiluba. Pisimopeedi võib juhtida vähemalt 14aastane isik ning 14- ja 15-aastasel pisimopeedijuhil peab kaasas olema jalgrattajuhiluba.

Kõik need nõuded pole laste või nende vanemate kiusamiseks, vaid ikka meie kogukonna kõige nõrgemate, meie laste heaolu ja turvalisuse tagamiseks. Juhiloa olemasolu kinnitab, et laps on õppinud liikluses kehtivaid reegleid ning oskab seetõttu ka pöörata suuremat tähelepanu liikluses esinevatele ohtudele. Alati on suuremaks kannatajaks autoga kokkupõrkel jalakäija või jalgrattur, seda enam, kui tegemist lapsega.

Kahjuks on Haapsalus esinenud liiklusõnnetusi, mille osapoolteks ongi jalgrattal sõitnud laps ja auto ning seetõttu pöörab politsei ka suvel suurt tähelepanu jalgratturitele ja jalgratastele. Keegi meist lapsevanemana ei soovi, et lapse suve vaheaeg mööduks haiglavoodis või kipsi kandes, vaid ikka täie rinnaga puhates ja uueks õppeaastaks jõudu kogudes.

Ka meie, täiskasvanud, unustame vahel ja oleme tänulikud, kui meile mõnda olulist asja meelde tuletatakse. Tuletame siis oma lastele ikka meelde, et eelkõige tema peaks valvama oma asju õues või rannas olles. Poodi minnes ikka lukustame oma kaherattalise sõbra, mitte ei viska poe ukse ette hooletult maha ja seda ikka selleks, et ei peaks kurvastama varastatud jalgratta või mobiiltelefoni pärast.

Oleme ka ise liikluses eeskujuks oma lastele, sest nad on taibukad ja tähelepanelikud ning paraku jääb ikka halb kauemaks meelde kui hea.

Ohutut liiklemist ja ilusat teguderohket suve!

Marika Haller,
Haapsalu politseijaoskonna menetlus- ja ennetusteenistuse vanem

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments