Lääne Elu paberleht 8. juunil

Madiken

madiken@le.ee

Lamba niitmiseks tuleb lammas kõigepealt kinni püüda. Uue–Taatsi talus niidetakse lambakarja tänini lambaraudade, mitte masinaga. Foto: Katrin Pärnpuu

Haapsalust saab võidupüha keskpunkt

Pärast 13–aastast vaheaega jõuab maakaitsepäeva tähistamine ja võidupüha paraad taas Haapsallu.

21. juunil tuleb Haapsallu ka kaitseliidu ülem koos oma väliskülalistega, kellele ta annab siin õhtusöögi. Laupäeval, 22. juunil saabuvad paraadil osalevad üksused – tuhatkond kaitseliitlast.

23. juuni paraadist tehakse nii tele– kui ka raadioülekanne. Kõne peab president Toomas Hendrik Ilves.

Purjespordikooli treener jääb ametisse ja kool avatuks

Haapsalu purjespordikooli asutaja ja ainuke treener Priit Rüütel otsustas, et jätkab kaks korda nädalas Haapsalus trennide andmist.

Mai alul selgus, et Rüütel läheb juunist tööle Pärnu jahtklubisse ja treenerita jäänud Haapsalu purjespordikooli ähvardab sulgemine.

Uus tööandja on Rüütli otsusega päri. „See oli pärnakate esimene küsimus: mis Haapsalust saab? Haapsalu on Eesti purjetamise häll, jahtklubide liit sai siit alguse,” ütles Rüütel ja lisas, et mures oli mitte ainult Pärnu, vaid kogu Eesti purjesportlaste ringkond.

Puude taga on inimene!

Sallivus, ligipääs ja kättesaadavus peaksid olema eesmärgid, mille nimel iga päev pingutada, mitte poodiumitelt mahahõigatavad loosungid, kirjutavad Lääne Elu arvamusküljel Eesti invaspordi liidu president Siiri Oviir ja peasekretär Signe Falkenberg.

„See on samuti osake integratsioonist, protsessist, mida meil mõistetakse eelkõige venelaste–eestlaste suhete kontekstis.”

Kaks aastat vana Rõude sild praguneb

Kaks aastat tagasi valminud üle 450 000 euro maksma läinud Rõude sild–regulaatoris on praod, ehitusjärelevalve sõnul pole see silla tervisele ohtlik.

Sild–regulaatori projekti autor Priit Alekand projekteerimisbüroost “Maa ja Vesi” ütles, et sild on tavaliselt monoliitne betoonehitis, aga seda tehakse järguti, osi ühendab armatuur.

Pragunemise kohta sõnas Alekand, et normaalne see ei ole, aga pahatihti tekib vajumine rasketes geoloogilistes tingimustes.

Seitsmes vallas läheb sügisel prügivedu eramajas odavamaks

Järgmisel viiel aastal veab seitsme valla prügi Eesti Keskkonnateenused, Haapsalu ja Ridala prügi veab ära Ragn–Sells, kolm valda ostavad prügivedu vabaturult.

Suuremal osal seitsme valla elanikest läheb sügisest prügivedu odavamaks, aga mõnel suuremal kortermajal kallineb prügivedu poole võrra.

Nelli Paju võitis 23aastaste EM–il hõbemedali

Äsja Haapsalus Eesti meistriks tulnud Nelli Paju (Haapsalu En Garde) võitis Poolas kuni 23aastaste Euroopa meistrivõistlustel epees hõbemedali.

„Vähemaga kui medali võitmine ei oleks ma rahule jäänud,” ütles Nelli Paju Lääne Elule.

Paralepa rannas on uued lasteatraktsioonid

Paralepa rannas on kolm uut ja uhket lasteatraktsiooni: kahesüsteemne ronila, kahekohaline kiik ning õhulennurada.

Kullamaa peab laupäeval teatri– ja rahvapidu

Kullamaa kunsti– ja muusikapidu „Helisev Kullamaa” tähistab 130 aasta möödumist esimesest Eesti rahvapeost ja esimesest eestikeelse avaliku näitemängu esitusest Läänemaal.

Kumari Reisid: loodusturism sai naljast hinnatud äriks

Loodusreise korraldav Lihula ettevõte Kumari Reisid sai mai lõpus kümneseks. Just Kumari Reiside asutajat, läänlast Marika Manni võib nimetada loodusturismi kui äri käimatõmbajaks Läänemaal.

Kümne tegutsemisaasta jooksul on kaubamärgi Estonian Nature Tours omaniku, osaühingu Kumari Reisid käive neljakordistunud — 2013. aasta käibeprognoos on 280 000–300 000 eurot, aastail 2005–2007 oli käive vaevu 80 000 eurot.

Turundusse ja tootearendusse panustatud ligi 200 000 eurot ja kvaliteetsed teenused on asetanud Eesti kindlale kohale maailma loodusturismikaardil, kinnitas ettevõtte juht Marika Mann.

Lugu saab lugeda siit.

Tuulepargis viga saanud merikotkas ei hakka kunagi lendama

Noarootsis Aulepa tuulepargis tiiviku labaga viga saanud merikotkas paraneb, kuid ei hakka kunagi lendama.

Ilmselt peab lennuvõimetu merikotkas jääma kuskile inimeste hoole alla. Kuhu täpselt, pole veel otsustatud, kuid pakkumisi on.

Lugu saab lugeda siin.

Haapsalu käsitööedendaja sai nimelise pingi

Kolmapäeva õhtupoolikul kogunesid Promenaadi hotelli lähedal Haapsalu käsitööseltsi liikmed ja Ameerika käsitööentusiasti Nancy Bushi sõbrad, et kinkida Haapsalu salli kauaaegsele austajale temanimeline pink.

Nancy Bush loodab, et Haapsalu käsitööseltsi liikmed tema äraoleku ajal pingil usinalt kudumas käivad.

Rebane hirmutas Nõval koolilapsi

Nõval ehmatas Tallinnast ekskursioonile tulnud koolilapsi rebane ja kohaliku elaniku jutt, et loom võib olla marutõves.

„Elus juhtub nii mõndagi, kuid mind pani imestama RMK töötaja suhtumine, kes hurjutas meid selle pärast, et lapsed trambivad metsa all RMKga kooskõlastamata ringi. Samal ajal võinuks ta autost püssi võtta ja rebasejahile minna,” sõnas lapsi saatnud Indrek Kuus.

Kuidas Uue–Taatsil lambaid niideti

„Küll oli alguses hirmus, mõtlesin, et lõikan tüki ära,” meenutab perenaine Merike lambapidamise algusaegu. Nüüd läheb juba ammu ludinal.

Uue–Taatsi on talu Lihula vallas, kus lambakarja niidetakse tänini lambaraudade, mitte masinaga. Raudadega niidetakse Uue–Taatsil sellepärast, et kõige tähtsam on loom ise, teises järgus tuleb vill ja alles kolmandas liha, seegi vaid oma perele, mitte müügiks.

Lääne Elu käis uurimas, kuidas lambaraudadega niitmine käib.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Häbi
10 aastat tagasi

Mul on häbi, et Pärnu muretseb Haapsalu purjetamise pärast rohkem kui siinsed asjamehed.

...
10 aastat tagasi

Kas keegi teab, millal toimib eestirootslaste laulupäev,mis kell ja kust leida ajakava???

Anonüümne
10 aastat tagasi
Reply to  ...

Vaadata Eesti rootsi laulu ja tantsupidu, sealt saab näha ajakava.