Karja tänava liikluskorraldus ajas kodanikud tagajalgadele

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Neljapäeval mõõtsid Reio Engman Hapsal Dietrichi kohvikust ja aselinnapea Peeter Vikman, kas tänavakohvik jätab sõitmiseks küllalt ruumi. Selgus, et mitte. Foto: Arvo Tarmula
Neljapäeval mõõtsid Reio Engman Hapsal Dietrichi kohvikust ja aselinnapea Peeter Vikman, kas tänavakohvik jätab sõitmiseks küllalt ruumi. Selgus, et mitte. Foto: Arvo Tarmula

Arutelu Karja tänava liikluskorralduse üle jõudis nii kaugele, et eilsest kehtib osal peatänava munakiviteelõigust kiiruspiirang 10 km/t.

Laupäeval avati Karja tänaval kohviku Hapsal Dietrich terrass. Selleks et välikohvik ära mahuks, keelati Karja tänaval peatumine/parkimine ning suunati liiklus sõitu takistavate lillepottidega slaalomikujuliseks.

Selle peale puhkes Facebookis arutelu, milles süüdistati linnajuhte Dietrichi omanikele erandi tegemises ja Karja tänava liikluse rikkumises.

Teisipäeva hommikuks ilmusid linnapilti sarkastilise kirjaga plakatid: „Müüa sõiduteed Haapsalu vanalinnas! Tasu kokkuleppel. Teie Urmas ja Jaanus (linnapea Urmas Sukles ja volikogu esimees Jaanus Karilaid — MK).”

Esmaspäeva hommikuks tühistas linn peatumise-parkimise keelu kaubaautode jaoks. Teisipäeva õhtuks võeti ära osa liikluse looklevaks muutnud lillepotte. Kolmapäeval paigaldati uue kiiruspiiranguga liiklusmärgid.

Terava Facebooki–postituse autor, Pizza Grande töötaja Kenneth Rivis rääkis, et ei ole mitte Dietrichi terrassi, vaid korruptsiooni vastu.

Rivise hinnangul oleks linn pidanud kas tänava liiklusele sulgema, et terrassi saaksid ka Grande ja teised soovijad, või keelama kõik tänavakohvikud.

„Ka Dietrich oleks saanud teha välikohviku tagahoovi, nagu teised,” lisas ta.

„Miks üks kohvik saab, aga teistel ei lubata?” küsis Rivis. „Üks ettevõtja, kellel on väga palju tutvusi linnaisade seas.”

Sõidutee müügi plakateid Rivis kommenteerida ei soovinud.

Haapsalu aselinnapea Peeter Vikmani sõnul on ametlikult tänavaruumi taotlenud ainult Hapsal Dietrich.

Suuliselt on tänavakohviku soovist rääkinud ka Pizza Grande omanik, kuid seal on Karja tänav soovitud suuruses platvormi rajamiseks liiga kitsas.

Terava Facebooki–postituse autor Pizza Grande töötaja Kenneth Rivis rääkis, et ei ole mitte Dietrichi terrassi, vaid korruptsiooni vastu.

Rivise hinnangul oleks linn pidanud kas tänava liiklusele sulgema, et terrassi saaksid ka Grande ja teised soovijad, või keelama kõik tänavakohvikud.

„Ka Dietrich oleks saanud teha välikohviku tagahoovi, nagu teised,” lisas ta.

„Miks üks kohvik saab, aga teistel ei lubata?” küsis Rivis. „Üks ettevõtja, kellel on väga palju tutvusi linnaisade seas.”

Sõidutee müügi plakateid Rivis kommenteerida ei soovinud.

Ta rõhutas, et protestib linnakodaniku, mitte mõne erakonna või Pizza Grande esindajana.

Haapsalu aselinnapea Peeter Vikmani sõnul on ametlikult tänavaruumi taotlenud ainult Hapsal Dietrich.

Suuliselt on tänavakohviku soovist rääkinud ka Grande omanik, kuid seal on Karja tänav soovitud suuruses platvormi rajamiseks liiga kitsas. „Tee laius peab jääma vähemalt kuus meetrit,” ütles Vikman.

Mõnikümmend sentimeetrit soovitatavast laiem on Vikmani sõnul ka Dietrichi terrass, kuid omanikud lubasid vea parandada lillekastide eemaldamisega. Ta lisas, et kui Grande taotleks väiksemat terrassi, paari lauda, oleks ka neil võimalus.

Vikmani sõnul plaanib juunis tänavaterrassi avada ka raamatupood–kohvik Haapsalu Raamat aadressil Karja 6. Kuna hoone ees on tänav sama lai kui Hapsal Dietrichi (Karja 10) ees, siis samades mõõtmetes platvormi rajamine raamatukohvikule ka lubatakse.

Müüriääre kohviku omanik Marget Vatku ütles, et on äri avamisest alates tahtnud maja ette pinki panna, kus külastajad saaks lauda oodata või suitsu teha, kuid ei ole luba saanud — kõnnitee on liiga kitsas.

„Natuke tundub, et on eelistatud teisi, aga see on oletus,” ütles Vatku. „Asi pole mustvalge — linnapea on välja pakkunud, et Müüriääre saaks laieneda kõrvale haljasalale.”

Vatku kinnitas, et tegelikult on linn kogu aeg koostööaldis ning ka uus tänavaterrass ja lillepotid on ilusad.

„Ainuke aga — mulle meeldib fair play (aus mäng — MK), mitte tagatoa lobby (lobitöö — MK),” kirjutas Vatku.

Hapsal Dietrichi üks omanik Siim Saareväli ei näe terrassiloos mingit ebaõiglust.

„Linn on tohutult võitnud, elu vanalinnas on käima läinud. Kohe tuleb veel üks terrass juurde, mida rohkem tuleb, seda parem,” ütles Saareväli.

Plakatid on Saarevälja hinnangul lihtsalt nali.

Linnapea Urmas Suklese sõnul on korruptsioonisüüdistus plakatitel ebameeldiv ja pettumust valmistav ega põhine millelgi. „Las noored helistavad mulle, olen nõus nendega vestlema,” ütles Sukles.

Kaubaautod ei jõudnud kohale, slaalomirada takistas liiklust

Marget Vatku sõnul oli suurim probleem Müüriääre jaoks, et reedest võisid kaubaautod Karja tänaval peatuda vaid kell 6–10 hommikul, kuigi liikluskomisjonis jäi jutt teisiti.

Kaup jõuab aga Müüriääresse siis, kui jõuab — mitte kella peale. Samuti ei olnud Vatkudel õigust vanalinna elanikena oma maja ees autoga peatuda.

„Solvab see, et ettepanekuid ei võeta kuulda. Rein (Vatku — MK) oli liikluskomisjonis, palus, et kaubaveole piiranguid ei tehtaks. Sukles ütles, et arvamust võetakse kuulda, aga tegelikult loeb selle arvamus, kellel on Haapsalus rohkem mõjuvõimu,” ütles Vatku.

Nädalavahetusel pididki Vatkud õllekaste Müüriäärest oma teise ärisse, Kuursaali suvekohvikusse käsitsi tassima.

Selline korraldus kehtis aga vaid paar päeva, nüüd võivad kaubaautod Karja tänaval peatuda ööpäev ringi.

Peeter Vikmani sõnul muudeti liikluskorraldus ära kohe, kui selgus, et varustajad ei jõua kaupa enne kümmet ära tuua.

„Linna poolt väga kiire reageerimine, väga positiivne,” lisas Vatku.

Linnajuhtide, kohvikupidajate ja politseinike kohtumisel teisipäeval otsustati „slaalomirada” kaotada selle asemele määrati ja liikluse rahustamiseks karmim kiiruspiirang.

Probleem on tühine

Kirujatega teist sama palju on ka neid, kellele Karja tänava muudatused meeldivad või keda need ei häiri. Haapsalu liiklus on väheldane, suvel polegi vaja autoga igale poole sõita, samuti pole tarvis kihutada ning vaidlusalune lõik on ju lühike, kirjutasid linnakodanikud Facebookis.

„Ma usun, et peale seda, kui mõned kõrgema vererõhuga kodanikud on veidi auru välja lasknud ja natuke aega pilte klõpsutanud, ei sega see enam kedagi,” kirjutas Rain Koor.

Markus Seina sõnul on konkurents osa ärist ning jääb vaid oodata, millega ülejäänud kohvikud Dietrichi terrassile vastukaaluks välja tulevad.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
29 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Monika
10 aastat tagasi

Kallid eestlased,jätke oma autod vahest koju puhkama.Inimesd kihkutavad oma pannidega nagu pöörased mööda vanalinna tänavaid 🙂

haapsalu
10 aastat tagasi

Lääne Elu 09.09.1992 artikkel “Mis maksab Haapsalus söök-jook” sisaldab ka kohvikukülastajate arvamusi. Mõned laused artiklist: “Ma ei saa aru, miks nii paljud söögikohad on keldris ja isegi kui keldris ei olda, on paksud kardinad akna ette riputatud, et jumala eest päikesekiir sisse ei paistaks. Keskpäeval kohvi jooma minnes tahaks valges ruumis istuda ja inimesi vaadata. Loodetavasti saab see keldris istumise aeg ükskord mööda. Ja kohvikud muutuvad kohaks, kuhu sisse minnes ei õhupuuduse tunnet ei tekiks.” Sellised oli siis probleemid 1992… Hinnavõrdluse olid kajastatud järgmised baarid/kohvikud – Wõlvi, Lahe, Karni Köök, Jahtklubi (Jahta), Greitz, Viigi, Pipi, Haapsalu Hotell, Maritima, Meririst, Grillbaar,… Loe rohkem »

eile
10 aastat tagasi

Külastasime Haapsalut eile, laupäeval. Õhkkond Karja tänaval oli tõeliselt mõnus ja elevil rahvast palju. Kurikuulsasse Dietrichi kahjuks lihtsurelikke sisse ei lastud, oli keset ilusat päeva hoopis reserveeritud. Palju kõneainet tekitanud terrass jättis ahtakese ja viimistlemata mulje. Lilled olid küll ilusad. Pizza Grande aga kompenseeris täielikult meie pisikese pettumise: kaks sõbralikku ja rõõmsat noormeest/teenindajat ja maitsev kõhutäis 🙂

Urmas Sukles
10 aastat tagasi

Niitmise vahepeal näppisin telefoni ja selle loo pealkiri tekitas lõbusa meeleolu.Lääne Elu järgi peaksid siltidega linnaruumi reostajatel olema ka esijalad ???!!!

Kont
10 aastat tagasi

Liigun ise seal tänaval mitu korda päevas ja esmane mulje on see, et terrassil istuvad põhiliselt omanikud ja nende sõbrad, et jätta muljet, kui populaarne nende koht on. Tegelikkuses on koht peaaegu kogu aeg vilus ja kes see normaalne turistki tahab vilus terrassil istuda. Võib kindel olla, et, kui selle nn kohviku omanikud tahavad teha oma väliterrassi kasvõi mujale peatänavale, siis selle loa nad ka saavad välja arvatud teised.

Mustikas
10 aastat tagasi

Kuna olen pidevalt vanalinnas probleemika lõigu läheduses, siis võin öelda, et ükskõik, mis märke siia teeäärde laotakse on liiklus sisuliselt ikka sama. Kui oli siin 30 km/h piirang sõitsid ikkagi inimesed lubatust kiiremini. Ja pole ma siiani veel ühtegi eeskujulikku autojuhti näinud, kes tegelikult ka siin 10 km/h sõidaks. Saan aru, et vanalinn on Haapsalus veidike jama, et kahesuunalisi teid pole kuigi palju, kuid see osa, mis siin kividest laotud on võiks küll jääda autodest puutumata suvel. Mujal vanalinnades saadakse sellega hakkama aastaringselt, kuid teadagi värk, et Haapsalu inimene ei ole väga vastuvõtlik muudatustele või nagu eestlasele ikka kombeks on.… Loe rohkem »

Praegune liikluskord
10 aastat tagasi

…. on täiesti normaalne. Hea,et see,kes algselt nn. slaalomi välja mõtles,õigeaegselt arstiabi sai. Aga see, kui Grande ette ka mõni välikohvik tuleks,oleks väga haige. Kui su Grande on ikka praeguses kohas,siis aja oma äri ,aga ära sunni (rikkamaid) kundesid autot haigla juurde jätma. Nad ei tee seda,vaid ostavad oma pitsa Peetri pitsast või Selverist. Ka kaotaks Lossipargi parkla liikluse täieliku sulgemisega oma mõtte. Mul on ka suvila Topul, aga ma ei nõua,et Hiiumaa praam Topule sõidaks….

haapsalu
10 aastat tagasi

mõtteaineks kinnisvaraomanikest kohvikupidajatele – andke need valmis ehitatud kohad suveks spetsialistidele rendile. Ehk kolib veel mõni Tallinna (või Pärnu) tegija suveks Haapsallu. Siilats tegi ka oma sadamasse restorani, kuid pidama seda ei hakanud. Oskab oma liistude juurde jääda. Veskiviigis paistab sama mudel olevat, kuid senised kõrtsupidajaid pole asja väga käima saanud. Käesoleval aastal on ka seal näha uusi nägusid ja tunda teatud muutust. Samas sooviks toidu puhul vähem Itaaliat ja rohkem Eestit. Eesti toidu all ei pea silmas Laterna ja Näksi-taolisi kohta (kuid ka neil on oma koht).

Rahu ainult rahu
10 aastat tagasi

Nendest uutest 6 tulijast on tegija ainult Kärme Küülik, kelle omanikel on kapitali ja kogemust ja kes teevad seda äri Haapsalus ainult hooajapõhiselt. Teised õnnetud saavad peale 10 augustit tõelist mõnu tunda, kui tuul ulub tänaval ja põhupallid veerema hakkavad. Kusagilt kumas läbi Haapsal Dietrichi omaniku mõtevälgatus, et tal hakkab olema 8 töötajat aastaringselt tööl…. mmmmm tundub et ta ei ole vist varem antud äris tegutsenud. Tahaks seda tõesti näha, kui ta tööjõukulu hakkab olema 5000+ EUR kuus kuidas ta ennast ära majandada kavatseb, näiteks 9 hooajavälist kuud :). Inimesed vist ei kujuta üldse ette milline tööjõu kulu osakaal on… Loe rohkem »

Oot-oot
10 aastat tagasi

mõned reliktid elavad veel maal ja tegelevad põllumajandusega,millegipärast on meid karistatud põllumajandusametite taga-linna viimisega,no ei oska seal kuidagi olla ega liigelda enam.