Kodukakupojad lahkuvad varsti pesast

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Foto: Bea looduskalender.ee foorumist
Foto: Bea looduskalender.ee foorumist

Läänemaal pesitsevate kodukakkude Klaara ja Klausi kuuvanused pojad käivad aeg-ajalt pesaaval maailma uudistamas. Lähiajal ronitakse turnima ümbritsevatele puudele ning pesakasti enam tagasitulekut pole, kirjutab looduskalender.ee.

Paari nädala pärast on pojad juba veidi lennuvõimelised, kuid kakuvanemad peavad poegade eest hoolitsema ning neid toitma augusti lõpuni.

Kakupojad on looduskalender.ee-s ristitud Pauliks ja Arturiks. Väiksem, Paul, kasutab toidu esimesena kättesaamiseks sageli “pätivõtet”, ronides Arturi kukile.

Kodukakupaari Klausi ja Klaara viiest koorunud tibust jäi ellu kaks.

Kodukakk oli Eesti ornitoloogiaühingu 2009. aasta lind ning kodukaku pesaõõnsusesse paigaldati siis Eestis ja lähiriikides esmakordselt veebikaamera.

Toona munes emaslind esimese muna juba 1. märtsil, mis on tavapärasest kolm nädalat varasem. Pesaõõnsusest pilti edastav looduskaamera osutus väga populaarseks ja seetõttu avati kaamera ka järgmisel aastal. 2010. aasta külmal varakevadel munes emaslind esimese muna alles 6. aprillil. Kodukakupaar sai Looduskalendri foorumis omale nimeks Klaara ja Klaus.

Mullu sügisel murdis torm kodukakkude pesapuu. Keskkonnaameti ja RMK töötajad meisterdasid samast õõnsast puust Klausile ja Klaarale pesapaku, mis paigaldati vana pesapuu lähedale. Tänavu 1. märtsil paigaldati pesapakku infrapunakaamera ja infrapunavalgusti.

Kodukakud Klaara ja Klaus võtsid uue pesapaku omaks ja alustasid pesitsemist 19. märtsil, enne kui kaamerapilt avalikuks sai.

Kuniks kakupojad veel pesas, saab nende elu jälgida siit.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments