Soome linnuvaatlejad nägid Noarootsis kääbuskotkast

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Kääbuskotkas. Foto: arhiiv
Kääbuskotkas. Foto: arhiiv

Esmaspäeval nägid ja pildistasid Soome linnuvaatlejad Noarootsis Kudanis kääbuskotkast, liiki nähti Eestis kolmandat korda.

Kääbuskotka puhul on tegu suuremat sorti haruldusega. Eestis nähti kääbuskotkast esimest korda samuti Läänemaal, Nõva vallas Tusaris 2010. aasta mais ja teist korda tänavu 9. mail Saaremaal Salmes.

Läänemaa linnuklubi juht Tarvo Valker rääkis, et tihti lendavad röövlinnud – näiteks konna- ja kaljukotkad – lõuna poolt piki läänerannikut ning keeravad just Loode-Eestis, kui näevad suurt merd, piki põhjarannikut ida suunas.

“Mere kohal ei ole tõusvaid õhuvoole,” selgitas Valker. “Loode-Eesti nurk on lõksukene, kuhu nad satuvad ja seepärast neid siin sagedamini kohatakse.”

Päev enne Läänemaa vaatlust nähti kääbuskotkast Lätis Kolka ninal ja päev hiljem Soome kaguosas. Kuna tegu on harva eksikülalisega, võib Valkeri sõnul arvata, et tegemist oli sama linnu vaatlusega.

Kääbuskotka lähimad levialad asuvad Musta mere ääres. Lääne- ja Lõuna-Euroopas on tegemist tavalise liigiga.

Valker pakkus, et Läänemaal kohatud isend isend lendab Venemaa piiri lähedale välja, sealt lääne poole ning Rootsi ja Taani kaudu lõuna poole tagasi.

Musta mere poolt siia meelitas linnu tõenäoliselt soe õhumass ja tõusvad õhuvoolud. Valkeri sõnul on tavapärane, et sooja õhumassiga satub haruldasi linde kaasa.

“Mai lõpp ja juuni esimesed päevad ongi parim kevadiste eksikülaliste märkamise aeg,” ütles Valker.

Eksikülaliste puhul on tegemist tavaliselt teise aasta noorlindudega. “Mittepesitsejad on rännuhimulisemad, nad otsivad pesitsusala, sobivat partnerit,” selgitas Valker.

Kääbuskotkast nägi Pärnus elav linnuvaatleja Mikko Virta, kes oli giidiks Soome linnuvaatlejaile ja loodusfotograafidele.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Kaerajaan
10 aastat tagasi

Uudised soomlaste nähtust tihemini kui kohalike avastustest. Vaja hoolikamalt vaadata