Kuidas kaitsta jalgratast varaste eest?

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Et esitatud küsimusele vastust leida, tuleb kõigepealt mõelda: kes ja kuidas jalgrattaid varastavad?

Linnas ning maal ringi liikudes näeb kahjuks hulgaliselt jalgrattaid, mida oleks lihtne varastada. Jalgrattavargad tänavapildis otseselt silma aga ei torka.

Nii nagu inimesi on erinevaid tüüpe, nii ka jalgrattavargaid leidub erinevaid. On selliseid, kes lähevad kodust välja konkreetse mõttega jalgratas/jalgrattaid varastada, et neid hiljem müüa. Neil võivad kaasas olla lõiketangid, mille tõttu rattalukk muutub kasutuks, lisades varguse toimepanemise ajale vaid paar sekundit.

On ka neid, kes varastavad jalgratta „juhuslikult“, näiteks olles joobes ning saamata aru oma teost. On neidki, kes varastavad nalja pärast või lähevad kergema vastupanu teed ning varastavad ratta oma jalavaeva vähendamiseks.

Aastate jooksul on jäänud mulje, et kõige sagedamini varastatakse lukustatud jalgrattaid, mis asuvad korterelamute trepikodades, olgu siis trepikojad ise lukustatavad või mitte. Tihti varastatakse sealt just näiteks trepikäsipuu või radiaatori külge lukustatud jalgrattaid.

Aga miks just trepikojad? Trepikoja akendest paistavad jalgrattad tänavale nagu kutsuvalt vaateaknalt. Öösiti on seal tavaliselt vähe liikumist ja lõiketangidega on mugav tegutseda. Oma töös olen kokku puutunud juhtumitega, kus trepikoja fonolukuga lukustatav uks avatakse – eelnevalt veendumata, kes on ukse taga – just majaelanike endi poolt. Vahel unustatakse aga trepikoja uks üldse lukustada.

Sama tõenäoliseks kohaks jalgrattast ilmajäämiseks on kortermaja üldkasutatav kelder. See võib olla küll lukustatav, aga tihti unustatakse lahti ja kunagi ei saa välistada, et jalgratta ei varasta sinu trepikoja elanik või tema tuttav. Eespool nimetatud jalgratta hoiukohad võivad jalgrattaomanikule tunduda turvalised, aga paraku need seda ei ole. Rääkimata siis maja ette jalgrattahoidlasse või seina najale jäetud lukustamata jalgratastest.

Kujutage ette, et poodi, külla või koju minnes jätate oma kalli mobiiltelefoni või sülearvuti lihtsalt ukse taha? Ei, see ei tule mõttessegi, eks? Aga miks siis jalgratas?

Kuidas oma kaherattalist sõpra varguse eest kaitsta:

* Kui vähegi võimalik, hoia jalgratast eluruumis, lukustatud kõrvalhoones või lukustatud keldriboksis! Reeglina jalgrattavaras ei kavatse ette suuremat kuritegu, s.t kusagile sissemurdmist.

* Kui on vaja jalgratast avalikku kohta jätta (näiteks kaupluse juures), siis oleks hea minna kaupluse juurde kahekesi ja kordamööda rattaid valvata. Vastasel juhul tuleks jalgratas kindlasti lukustada. Samas tuleks jälgida, et jalgrattahoidla asuks rahvarohkes kohas, mitte kauplusehoone vähekäidavas nurgataguses! Kohas, kuhu ratta jätate, võiks olla videovalve, aga see ei tähenda, et oma ratta varguse korral tagasi saate. Ratas võib olla varga tuvastamise hetkeks juba teises maakonnas ja mitu korda edasi müüdud. Reeglina ei ole vargal ka sellist raha, et rattast ilmajäänule tekitatud kahju hüvitada.

* Lukusta oma ratas kindlasti läbi raami, võimalusel ka läbi rataste, millegi kindla külge.

* Ära laena oma jalgratast juhututtavatele!

* Kui märkate kahtlast tegevust jalgrataste juures, siis helistage julgelt kohe 110. Olgu siis tegemist teie enda või võõra rattaga.

Siiski on olnud juhtumeid, et varastatakse ka väga hoolikalt hoitud jalgrattaid ja kannatanul jääb üle loota vaid politsei tulemuslikule tööle varaste tabamisel. Aga ka selles saab jalgrattaomanik oluliselt kaasa aidata:

* Jalgratta ostudokumendid tuleb säilitada! Seal olevate andmete abil saab varga tabamisel tõestada, et tegemist on teie jalgrattaga.

* Kui ostate jalgratta ilma dokumentideta, siis kirjutage endale üles jalgratta raaminumber, mark, mudel ning ka muud olulised tundemärgid (kleepsud jms)! Politseisse on tuldud teatama ka jalgrattavargustest, mille puhul omanik ei oska jalgratta kohta rohkem andmeid öelda, kui et oli näiteks punast värvi ratas.

* Tehke endale oma jalgrattast foto, sest selle abil on pärast vargust lihtsam jalgratast otsida ja vajadusel selle samasust tuvastada (fotolt võib leida erilisi tundemärke, mida ise oma jalgratta kohta ei mäleta või mille peale ei tulegi).

Toredat suve jalgrattal!

Ahti Viispert,
komissar
Haapsalu konstaablijaoskonna piirkonnavanem

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments