Kunsti ja Antsu sõbrad kogunesid Laikmaale

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Ants Laikmaa 147. sünniaastapäeva 5. mail kogunes täna tähistama hulk kunsti ja kunstniku sõpru. Foto: Arvo Tarmula
Ants Laikmaa 147. sünniaastapäeva 5. mail kogunes täna tähistama hulk kunsti ja kunstniku sõpru. Foto: Arvo Tarmula

Täna peeti Läänemaa ühe kuulsama kunstniku Ants Laikmaa 147. sünniaastapäeva.

Ants Laikmaa haual keset sinililledest sinetavat metsa avati kunstniku majamuuseumi haldusspetsialisti Vello Krooni tehtud ja kunstnikule pühendatud pink.

Pink on tehtud Laikmaa pargi tammest, jalad saarest, ütles Vello Kroon.

Pingi tegi ta Laikmaa haua juurde seepärast, et haua juurde pika maa maha käinud eakam külastaja saaks tagasiteeks jalga puhata.

„Eakam rahvas siin haual käibki, noored ei taha tulla,” sõnas Kroon.

Majamuuseumi tuli kunstnikku meenutama ligi poolsada inimest — kunsti– ja Antsu sõpra, nagu ütles Läänemaa muuseumi juht Ülo Kalm.

Külaliste seas oli kunstniku venna Bernhardi järeltulija ja Laikmaa õpilase Johannes Võerahansu lesk. Oli ka kohalikku rahvast, üks neist 1933 sündinud Silvi Siimuste, kes on plikapõlves Laikmaad küll ja küll näinud.

„Eks ta üks vanamees oli,” mäletab Siimuste.

Et Laikmaa on Raplamaa juurtega, on Laikmaa sünnipäeval avatud mõne Raplamaa kunstniku näitus. Tänavune näitus on Märjamaa muusika– ja kunstikooli õpetaja Anne Aaspõllu suviselt õrnad ja õhulised maastikumaalid.

Aaspõllu oli otsinud oma seoseid Laikmaaga ja neid ka leidnud. Ta on sündinud peaaegu täpselt sada aasta hiljem kui Laikmaa ehk 1966. Sada aastat tagasi, 1913, leidis Laikmaa oma Eesti–matkalt Kadarpiku küla ja koha, millest sai tema kodu.

„Kui igapäevaelu hakkab haiget tegema, tulge Laikmaale,” kutsus Taebla vallavanem Ülle Erman inimesi rahu, vaikust ja ilu nautima.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments