Kaheksandal õudusfilmide festivalil sündis publikurekord

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

HÕFFi avas seekord zombi-mootorratturite paraad surnuaia juurest kultuurikeskusse. Foto: Arvo Tarmula
HÕFFi avas seekord zombi-mootorratturite paraad surnuaia juurest kultuurikeskusse. Foto: Arvo Tarmula

Pühapäeval lõppenud VIII Haapsalu õudus- ja fantaasiafilmide festival (HÕFF) tõi publikuni viimaste aastate žanrifilmi paremiku üle kogu maailma. Neli päeva väldanud filmi- ja peomaratoni külastas üle 2900 inimese, mis on ka uus festivali publikurekord.

Haapsalu linnapea Urmas Suklese sõnul on festivalist kujunenud üks Haapsalu tippsündmusi. “HÕFFi korraldajate tunnustuseks saab öelda, et lisaks rohkearvulisele publikule toovad nad Haapsallu ka maailma filmitööstuse tipptegijaid, mis kinnitab veelgi festivali rahvusvahelist haaret,” lisas Sukles.

Esimest korda HÕFFil toimunud rahvusvahelise lühifilmide võistlusprogrammi Hõbedase Méliès’ (Méliès d’Argent) võitjaks osutus Belgia režissööri Alberto Lopezi töö „Lõks”, mida žürii hindas kui lummava õhustikuga mustvalget košmaari, mis kätkeb tõeliselt hirmuäratavat hetke ja leidlikku mõrva ning mille teostuses pole totrust üle võlli aetud.

Võistlusprogrammi väliselt hindas žürii parimaks kanada autori Steven Kostanski filmi „Biocop” kui põnevat austusavaldust 1980. aastate klassikalistele rämpsvideotele.

Lühifilme hindas žürii koosseisuga Indrek Hargla Eestist, Johannes Palmroos Rootsist ja Eero Tammi Soomest.

Tänavuse festivali fookuses seisis briti režissööri Ben Wheatley looming, toimusid kahe filmi Euroopa esilinastused ja üheks festivali vaadatumaks linateoseks kujunenud hispaania õõvafilmi „Kõigesööjad” maailma esilinastus. Rohket publikut nautisid ka pöörane USA antoloogiafilm „Surma aabits”, hispaania triller „Surnukeha” ja ekstreem-horror-seansina linastunud filmiklassika „Caligula”.

Festivali elutöö auhind anti nimekale Jaapani lavastajale Hideo Nakatale, kelle uus linatöö „Kompleks” ka festivali lõpetas.

Publiku lemmikfilm selgitatakse välja hääletuse teel HÕFFi Facebooki lehel. Hääletusest saab osa võtta kuni 6. maini.

Väliskülalistest külastasid HÕFFi seekord Ameerika sõltumatu filmirežissöör Mike Mendez („Päratu ämblik”), Hispaania filmilavastaja Óscar Rojo („Kõigesööjad”), nimekas Soome filmide helindaja Heikki Kossi („Berberiani helistuudio”) ning Norra lühifilmide „Vertikaalne küla” ja „Viha, kusi ja lollus” tegijad.

Üheksas HÕFF toimub Haapsalus 2014. aasta aprilli viimasel nädalavahetusel.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments