Mäemõisa kangakudujad jagavad Humana rõivaid

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com

Mäemõisa kangakudujate seltsingu eestvedaja Tiiu Tominga sõnul võib kasutatud riideid tulla vaatama ja valima nii kaua, kuni kaupa jätkub. Foto: Arvo Tarmula
Mäemõisa kangakudujate seltsingu eestvedaja Tiiu Tominga sõnul võib kasutatud riideid tulla vaatama ja valima nii kaua, kuni kaupa jätkub. Foto: Arvo Tarmula

Ridala valla Panga küla kandi inimesed saavad kasu Mäemõisa kangakudujate seltsingu koostööst kasutatud riideid müüva Humanaga.

Humana kauplustes vahetatakse kindla aja järel kogu kaup uue vastu, müümata jäänud esemed pakitakse kokku ja annetatakse heategevuseks.

Läinud suvel pakkuski Humana seltsingule kasutatud riideid — kaltsuvaiba kudumiseks läheb värvilist riidekraami ikka vaja. Ent riideid tuli nii palju ja nõnda ilusaid, et seltsing otsustas need rahvale kättesaadavaks teha, selgitas seltsingu eestvedaja Tiiu Tomingas.

Raha ei tohi tasuta saadud riiete eest võtta, aga et seltsing saaks katta kohaletoomise kulu, palutakse annetada kaks eurot. Pärast seda võib igaüks rõivad valimas käia nii palju, kui tahab. Kaup, mis üle jääb, saavad kangakudujad kaltsuvaipadesse kududa.

Esimest korda sai valida kasutatud riideid mullu novembris. siis oli rõhk talvekaubal.

„Üle saja inimese käis,” ütles Tiiu Tomingas. „Keegi ei läinud tühjalt ära.”

Panga külas kauplusemaja teisel korrusel on riiete all mitu tuba, ühes meestekaup, teistes laste– ja naisteasjad. On jalanõusid, kotte jm pudi-padi.

Naistel andis rõivaid lahti pakkida ja virnadesse laduda, sest kaupa tuli 31 kotti, iga kott pungil täis, 60–70 kilo raske.

Uut kaupa saab vaatama minna tänasest. Kangakudujate seltsing hoiab uksed lahti esmaspäeviti, kolmapäeviti ja laupäeviti kl 12–18 nii kaua, kuni kaupa jätkub.

Mäemõisa kangakudujate seltsing on Leaderi ja kohaliku omaalgatuse programmi abiga ostnud kaks kirivöö kudumise raami, muretsenud kiri– ja maatelgedele tarvikuid ja teinud õppepäevi.

Ridala põhikooli nn õpetajate majja on üles seatud kolmed kangasteljed ja kolmed lauateljed.

Teisipäevast saab Ridala raamatukogus vaadata kirivööde näitust. 16. märtsil algavad raamatukogu õpitoas rahvariide valmistamise õppepäevad. Õppureid juhendab Helve Tellei.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
patsient
11 aastat tagasi

Palutakse annetada 2 krooni????????

Riina
11 aastat tagasi
Reply to  patsient

eurot. 🙂