Juhtkiri: Rahaveski on tööle hakanud

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Nii positiivset üllatust kui reede hommikul avaldatud statistikaameti ülevaade Eesti keskmiste palkade kohta ei tule meeldegi. Statistika järgi on Läänemaal makstav palk aastaga tõusnud üle 23 protsendi. Mõelge, ligi veerand!

Uudis tundub lausa uskumatu. Mina küll ei oska kohe nimetada ettevõtet, kes aastaga nii palju palku on kergitanud. Mujal Eestis on kasv olnud aeglasem. Kõigil peale Läänemaa ja Hiiumaa jääb see alla 10 protsendi. Läänemaa keskmine palk on aastaga tõusnud üle 150 euro, see on kiirem tõus kui majandusbuumi ajal.

Palgahüpet ei saa seletada isegi läänlaste välismaal või Tallinnas tööl käimisega, sest uuritud on Läänemaal tegutsevaid ettevõtteid.

Statistikaameti eksperdid seletavad järsku tõusu aastalõpu preemiatega. Aga küllap neid maksti ka mujal Eestis ja tunamullugi.

Kui andmed on tõesed, näitab see, et meie ettevõtted kas on tööjõupuuduses või kardavad seda. Loodetavasti tähendab see, et töökohti on juurde tulnud, mitte et töötajad on minema kolinud.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
kaine oled ikka või ?
11 aastat tagasi

Räägi ükskord see ka lahti mis asi see majanduskasv üldse on? Aga ei. Palgad saavad tõust siis kui raha mass maailmaturul kasvav. Kui raha on rohkem kui kaupasid on inflatsioon ja kui raha on vähem kui tooteid on see deflatsioon. Viimasest pole muidugi kuulda olnud peamiselt räägitakse ikka inflatsioonist. Aga mis see inflatsioon on ? Aga see on olukord kus kõik säästvad inimesed saavad tulevikus sama raha eest aina vähem osta. Seega on kõige suuremaks kannatajaks kogumispensionärid. Kui väita et “ Aga töökohti on juurde tulnud, mitte et töötajad on minema kolinud. “ siis see on mõttelageduse tipp. Just nimelt… Loe rohkem »