Riho Erismaa: Hea, et meie õpilaste koolitee ei ulatu 60 kilomeetrini

Madiken

madiken@le.ee

Lääne Elu palus kõigil maakonna omavalitsusjuhtidel kirjutada aastakokkuvõte. 

Lihula vallavanem Riho Erismaa:

Vallale on lõppev aasta olnud tegus. Oleme valla majandamisega kenasti hakkama saanud.

Tehti olulised, möödapääsmatud otsused koolivõrgus. Tuudi koolis helises sellel aastal viimast korda koolikell. Kooli sulgemise otsus oli emotsionaalselt raske ja vastutusrikas. Kuigi koolimaja oma senist funktsiooni ei jätka, on sealsetes ilusates avarates ruumides tagasi raamatukogu ja külaseltsilt ootame maja arendust.

Kasari põhikooli viimase astme sulgemine ning direktori lahkumine ei ole samuti olnud lihtsad. Kool jätkab 14 õpilasega, seal on ruumi õpilaskodule. Loodame, et lapsi jätkub nii kooli kui ka õpilaskodule. Kasari kooli hakkasime kütma pelletitega ja nii saime valla viimase õliküttekatla odavamale küttele.

Lihula gümnaasiumile valisime direktori, kes on kasvanud kooli kollektiivist. On väga vastutusrikas asuda juhtima gümnaasiumi ajal, mil reformid hariduses on tulekul, lapsi jääb vähemaks jms.

Koolistaadioni jalgpalliharjutusväljak on loodetavasti tulevaks aastaks terve suve mängitav, tuleb julgelt plaanida staadioni edasi ehitamist.

Lõuna–Läänemaale oleks hädasti vaja täismõõtmetes staadioni. Suur ja korras staadion annaks võimaluse tuua siiakanti nii mõnigi suurvõistlus — tipptasemel spordivõistlus või suur rahvalik üritus. Noorele direktorile jätkub häid väljakutseid.

Metsküla kooli sulgemise kaitseks suudeti kohalik kogukond tihedasti ühe mütsi alla mahutada. Üheskoos toodi esile kooli valupunktid ning pakuti ka võimalikud lahendused.

Loomulikult on parim viis alghariduse omandamiseks oma koduküla koolis, kuid sageli teeb elu oma korrektiivid ja see pole võimalik. Hea on siiski, et meie õpilaste koolitee ei ulatu 60 kilomeetrini ja kaugemale nagu paljudes Euroopa riikides.

Toonitan kooli ja haridusteemasid sellepärast, et valla eelarvest üle poole on seotud haridusega.

On olnud väga vastutusrikas neid küsimusi ja probleeme lahendada. Loodan, et Lihula vald on seeläbi ühtsem ja üksteisest hoolivam.

Aastast 2012 jääb kindlasti meelde Matsalu loodusfilmide festivali 10. aastapäev. Sellest festivalist on kujunenud piirkonnale hea väljund. Siia saadetakse filme üleilma, Lihula on tänu festivalile maailmakaardil. Tänu tegijaile.

Sel aastal pindas Lihula peatänava ja kõrvaltänavaid, rajas kiviparketiga kõnniteid, korrastas linna heakorda, istutasime koos pärnapuud pargiallele.

KIKi rahadega ehitati jäätmekogumisplats Lihulasse. KIK rahastusega arendas AS Lihula Soojus soojatorustike ehitust ja nii on Lihula vallast kallid õliküttekatlamajad asendatud taastuvenergiaga. Lihula mõisa kütmine õigustas ennast juba esimesel poolaastal, mõisa saal sai uued elektrijuhtmed Leaderi rahade toel.

Häid näiteid on veel ja väikseid tegemisi palju. Vesisele suvele ja sügisele vaatamata on valla teid perioodiliselt hooldatud. Riigiteede osas peab kindlasti ära märkima Kirbla—Vanamõisa mustkattega tee ehitust. Sealse piirkonna inimestele on see väga tähtis.

Ootaks järgmisi arendusi teede osas, tingimata peame rõhku panema kõrvalteede korrastusele. Sellel kolme aasta valitsemisperioodil oleme saanud hea koostöö riigiteede arendusel.

Jõulukuus avati Lihulas Olerexi tankla, üle tüki aja uus ettevõte piirkonnas. Sellise positiivse näitega kutsuks Lihulasse, Lõuna–Läänemaale investeerima, meil on oma roll ja koht, seda saab arendada koos ettevõtjatega.

Head uut aastat!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
niikaua
11 aastat tagasi

kui kohapeal tööd ei ole, ei tule maale kedagi, ainult RAHA paneb siin ühiskonas rattad käima

Fakt
11 aastat tagasi

…pinnatud tee, loodusfilmide fest jne . Mis sellest kõigest tolku, kui lapsi jääb vähemaks, poes tuleb käia 50, tööle sadade km taha ja vallavanem tuleb tööajaks importida Pärnumaalt.