Presidendi ümarlaud: debatt kolib Facebooki

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

President Toomas Hendrik Ilvese kokku kutsutud erakondade ja vabakonna esindajate ning ühiskonnategelaste ümarlaud otsustas, et arutelusid erakondade rahastamise, poliitilise konkurentsi ja riigijuhtimise järelevalve üle jätkatakse internetis, näiteks Facebookis, teatas BNS.

“Me peaksime kõigile võimaldama võimalust kaasa rääkida. Kõige kaasaegsem tee ja eestilikum oleks seda interneti kaudu teha,” nentis Ilves. Tema kinnitusel peaks arutelu toimuma avalikult ja avatult. “Facebookis on valmis platvorm selleks,” ütles ta.

Samas jäi õhku ka võimalus, et ettepanekute esitamiseks luuakse spetsiaalne tarkvaraplatvorm. Inimestel, kes internetti ei kasuta, peab jääma võimalus esitada oma ettepanekuid kirjalikult posti teel. Protsessi tehnilise poolega hakkab tegelema SA Eesti Koostöö Kogu.

Presidendi hinnangul tuleks panna paika tähtaeg ettepanekute esitamiseks ning seejärel asub ettepanekuid läbi töötama spetsialistide töörühm. “Kõiki neid ettepanekuid, ma eeldan, et neid saab olema väga palju, tuleb sorteerida, teha mõjuanalüüs.”

Seejärel tuleb ettepanekud vormistada ning esitada riigikogule, et teha vajalikud seadusemuudatused. Ümarlaual osalejate hinnangul võiks ettepanekud riigikoguni jõuda hiljemalt 2013. aasta jaanipäevaks.

President Toomas Hendrik Ilves kutsus täna kohtumisele parlamendierakondade ning vabakonna esindajad, et arutada esimesi ettepanekuid usalduskriisi ületamiseks.

14. novembril pärast Harta 12 ilmumist ütles Ilves: “Kutsun kõikide erakondade esindajaid toetama erakondade asutamise, rahastamise ja tegevuse avatumaks muutmist, valimissüsteemi parandamist ning riigi, poliitika ja ühiskonna hoolivamaks muutmist.”

Kohtumisele olid palutud vabakonna esindajad, ka Harta 12 algatajad ja liikumise “Aitab valelikust poliitikast!” esindajad, parlamendierakondade esindajad ning riigiõiguse eksperdid.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments