Madis Tiik: Elav arst võib peagi asenduda videokõnega

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Sellest, kuidas nii Eesti kui ka kogu Euroopa maapiirkondades tuleb oma tervisehäda peagi arstile kurta arvuti või videokõne vahendusel, räägib tänases Postimehes Vormsi perearst Madis Tiik.

Tiik ennustab, et 10–15 aasta pärast on mitmed maapraksised ilma arstita ning kohapeal arstiabi tagamiseks on kaks lahendust: kas viia mingi aja tagant kohale arst või siis luua statsionaarne punkt, kus töötab ainult õde ja arst annab konsultatsiooni videopildi vahendusel.

Samasugusest lahendusest räägitakse Tiigi sõnul Ida-Soomes ja Lapimaal, kus on kavas väiksemate tervisekeskuste asemele panna konteinermajakesed koos kõigi vajalike seadmete ja ühendustega. Sarnased kaugkonsultatsioonipunktid on ka Horvaatia väikesaartel.

Tiigi sõnul kasutavad mitmed Eesti inimesed arstiga konsulteerimiseks aktiivselt portaali kliinik.ee. “Need arvud ei ole kümnetes, vaid sadades tuhandetes,” ütleb Tiik.

Kogu intervjuud saab lugeda siit.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments