0

Lääne Elu paberleht 27. septembril

Lehte Ilves

Lehte Ilves

lehte@le.ee

Läänemaa JK mängija Leonid Bragin. Foto: Anita Rotberg
Läänemaa JK mängija Leonid Bragin. Foto: Anita Rotberg

Kaks kooli ühe katuse all — kuidas läheb?

Lääne Elu käis uurimas, kuidas sujub elu ühte majja kolima sunnitud kahel gümnaasiumil, Haapsalu gümnaasiumil ja Wiedemanni gümnaasiumil. Koolid on nüüd kolm ja pool nädalat ühes hoones töötanud ja selgub, et varasemad hirmud olid ülearused. Kõik on uue korraga harjunud ega kurda eriti.

Õpilased leidsid, et  koolis on põnev, kui uusi inimesi on palju. Ülerahvastust on tunda, kui kell heliseb ja kõik korraga klassidest välja tulevad. Pärast 7. tundi on ummik garderoobis, sest siis lõpevad enamusel tunnid ja kõik tormavad jopesid võtma.   Et kaks kooli ära mahuksid, on kasutusele võetud ebatavalised klassiruumid, näiteks logopeedi kabinet, internaadituba ja aula lava. Garderoobihoidja meelest aga on noored üldse rahulikumad kui kolm–neli aastat tagasi.

Noarootsi tahab areneda laenu võtmata

Noarootsi vald jätkab konservatiivset rahapoliitikat ja kavatseb oma verivärske arengukava ellu viia laenu võtmata. Valla investeeringute nelja aasta kavas on remonti ja ehitamist 782 000 euro ulatuses, millest on valla kanda 220 000. Suurema osa investeeringuist loodab vald saada riigilt, sh KIKi jt programmidest. Väiksem panus on euroraha kasutamisel. Laenuvõttu eelarvestrateegia ette ei näe. Praegu on vallal üksainuke laen, võetud Pürksi katlamaja remondiks 2009 ja lõpeb tuleval aastal. Nii on Noarootsi laenukoormus praegu alla protsendi eelarvest.

Volikogus ühel häälel vastu võetud arengudokumentides ühinemisest mõne teise omavalitsusega ei räägita.

Takistused ratastooli teel

Teisipäeval käisid Haapsalu sanatoorse internaatkooli lapsed koos kolledži liiklustudengitega mööda tänavaid, et leida üles kohad, kus ratastooliga liikumine on raske. Selgus, et ratastoolis või abivahendiga liikujale on suurim takistus kõrged äärekivid ja pimedad ristmikud. Kui mööda peatänava kõnniteid saab erivajadusega inimene üsna hästi liigelda, siis hullem on seis vanalinnas. Seal on teed kitsad ja konarlikud. Endiselt valmistavad ratastooliga liikujatele muret tänavate peale– ja mahasõidud.  Kuigi paljudel kõnniteedel on kalded, lõpevad need tihtipeale kõrgema servaga. Ratastooli või kõnniraamiga sealt üle ei saa. Mehaanilisest ratastoolist keerulisemgi on Haapsalu tänavail liikuda elektrilise ratastooli ja kõnniraamiga. Elektriline ratastool kipub konarlikul pinnal ümber minema.

Noarootsi tõrjub tuulikuid

Noarootsi volikogu on kahel viimasel kuul lükanud tagasi kaks taotlust sooviga rajada Höbringisse tuulepark. Volikogu võttis sel kevadel seisukoha, et uusi tuuleparke valda ei planeerita, sest praeguste tuulikute müra häirib elanikke ja puhkajaid. Noarootsi vallas on juba kaks tuuleparki, neis on kokku 25 tuulikut. Aulepa oma 16 suure tuulikuga on koguni Baltimaade suurim tuulepark.

Jalgpall ja rahvasprint

Spordikülg räägib Läänemaa jalgpalliklubi võidust ja äsja lõppenud rahvasprindi hooajast.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz