Politsei: Kuidas päästa jalgratast tahtmatust omanikuvahetusest?

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Lääne prefektuuri haldusalas on tänavu registreeritud ligi 170 jalgrattavargust ja  rattavarguste arv on tõusnud terves Eestis.

Kuna jalgratastest on saanud varastele ihaldusväärne saak, tasub kindlasti veelkord läbi mõelda, kuidas veelgi hoolikamalt oma varal silmpeal hoida ja mida teha, et vältida ebameeldivat üllatust.

Ratast kodus hoides veenduge, et pole oma ratta kättesaamist varastele lihtsamaks teinud. Mitmel korral on varaste saagiks langenud trepikodadesse jäetud lukustamata jalgrattad.

Hoidke ratast suletud ruumis

Ärge kunagi jätke ratast lukustamata ja võimalusel eelistage lukustatud ratast hoida kindlalt suletud ruumis.

Kuigi korrusmajades on rataste hoiustamisvõimalused keerulised, ärge võimalusel hoidke oma jalgrattaid trepikojas, vaid võõrastest silmadest eemal – näiteks korteris.

Ka korteriühistud võiksid mõelda, kuidas muuta trepikojad turvalisemaks ja luua elanike jalgratastele ohutu hoiukoht. See nõuab küll investeeringuid, kuid mõne rattavargusega tekitatud kahju ületab kordades Eesti keskmist palka, nii et majanduslikult tasub sellise võimaluse loomine end ära.

Veenduge kuuri ja keldri vargakindluses

Ületuleb vaadata ka panipaigad – eriti vanad kuurid ja keldriboksid, kus sageli vanast puidust ukse kaudu on varastel kerge sissepääs. Kuigi ust võib kaitsta kõige kallim taba, tasub üle vaadata, kas uks, mida taba kinni peab, on samal tasemel. Kuuri ja keldribokside uste vahed tuleks tihendada vahed, et seal olev jalgratas end kohe varastele ei reklaamiks.

Nutikas lahendusena on inimesed keldritesse paigaldanud veebikaamera, mis aitab keldris toimuval silma peal hoida. Eriti kui keldrisse väga tihti ei satu.

Mõelge, kus ja millal te ratast kasutate ja kas rattalukk on kaasas.

Avalikus linnaruumis on varguste puhul kaks olulist tingimust. Valgel ajal varastatud rattad on jäetud valveta ja lukustamata – küll lühikeseks ajaks. Siiski kasutavad vargad ka selle lühikese aja ära ja seega pole võimalik määrata aega, mil rattaluku kasutamine on otstarbekas või mitte. Lukustamata rattale pole turvalist kohta.

Ratas tuleb alati lukustada olenemata ajast, mis te rattast eemal viibite või koha turvalisusest.

Avalikku kohta ei tasu pimedal ajal jalgratast ka lukustatuna jätta. Ka kõige usaldusväärsemad lukud pole pimedatel linnatänavatel varaste jaoks takistuseks ja nii on ka kesklinna tänavatel vargad leidnud võimaluse rattalukkude lõhkumiseks. Vältige võimalusel öisel ajal jalgratta parkimist avalikes kohtades. Kindlasti ei tasu ratast valveta jätta terveks ööks.

Olge tähelepanelik ka teiste vara suhtes ja andke kahtlustest teada.

Tähelepanelik tuleks olla ka võõraste suhtes, kes teie kortermaja trepikojas liiguvad – mis põhjusel nad seal on või näiteks jalgratta juures askeldavad. Reageerida tuleb ka siis, kui märkate linnaruumis pargitud jalgratta juures kahtlast tegevust, näiteks üritatakse tangidega lukku katki lõigata või muud taolist.

Kahjuks on ükskõiksust ja hoolimatust meie ümber palju, seepärast püüdke mõeldes kas sekkuda või mitte, arvesse võtta seda, mida tunneksite ise, kui pealtnägija jätaks teie vara kallale kippumisele reageerimata. Kui näete, et toimumason midagi kahtlast, teatage sellest politsei lühinumbrile 110.

Nils Sempelson

Lääne prefektuuri kriminaalbüroo juht

 

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Meeli
11 aastat tagasi

Jutt õige. See on ammu selge, et lukk hoiab ainult looma eemal. Kõige kindlam on hoida oma velo eluruumides, kui vähegi võimalik.
Head väntamist! 🙂