Lääne Elu paberleht 15. septembril

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

* Läänemaa muuseumil käis sel nädalal külas Venemaa vanima muuseumi, Sankt–Peterburgis 1714. aastal asutatud Kunst Kamera teaduslik töötaja Euroopa–alal, ajalooteaduste kandidaat Tatjana Schrader.

* Haapsalu saab ületuleval aastal kolme miljoni euro eest kõige moodsama tänavavalgustuse, mis on saadaval. Välja vahetatakse kõik 2043 tänavavalgustit, paika jäävad vaid pargi– ja promenaadivalgustus. Projekt maksab 3 miljonit eurot, millest Haapsalu peab maksma kuni 900 000 eurot. Linnajuhtide jaoks oli valitsuse rahastamisotsus nagu välk selgest taevast.

* Lõuna–Läänemaale saabub oktoobri keskel tõuparanduseks 13 limusiini tõugu lihaveist Taanist.

* Lihula valda tuleb Läänemaa esimene Olerexi tankla.

* Väikest mõõtu elektriautoga on hea linna või küla vahel manööverdada, toiduabi või ratastooli veoks jääb aga ruumi vajaka ja pikemaks sõiduks ei jagu akut.

* Haapsalu linnavalitsus kaalub linna juubelitamme ümberistutamiseks 4–5 uut asukohta, kuid ootab enne otsustamist ära dendroloogide arvamuse.

* Suure tõenäosusega sel aastal soojuse hind Haapsalus enam kallimaks ei lähe, ütles Erakütte Haapsalu osakonna juhataja Rein Paju.

* Sügisene lindude ränne on alanud, kuigi tippajani läheb veel paar nädalat aega. Et sügis on olnud soe, võib enamikku rändlinde veel kodumail kohata, ütles linnuvaatleja ja giid Tarvo Valker.

* Matsalu loodusfilmifestival on kümne aastaga võtnud populaarsust kogu maailmas ja kogunud kohapealt hulga andunud loodusfilmihuvilisi. „See on nagu rändlindudel. Tung tulla,“ sõnas Lihula filmi– ja loodusehuviline Uno Mell eile, viiepäevase festivali keskmisel päeval.

* Kohalikud naised, peenralt korjatud sügislilled peos, ootavad, et need Leale üle anda. Siis, kui regionaalminister Siim Valmar Kiisler ja külaliikumise Kodukant juhid Tallinnast ja Haapsalust, maavanem ja vallavanem on oma kõned ära pidanud, lilled ja kingitused üle andnud. Selle piduliku sündmuse põhjus ja peategelane on terve Laiade perekond: Lea ja Urmas, tütred Maarja ja Liina. Nende perekond on Läänemaa kogukonna pärl ehk pere, kelle tegevus oma kogukonna heaks on pälvinud tähelepanu. Lääne Elu kirjutab Laiade perest põhjalikumalt.

* Teisipäeva hommikul paneb korstnapühkija Anti Nöör oma kuldsete nööpidega kuue selga ja sõidab Haapsalu vanalinna seitsme korteriga puumaja korstnaid pühkima. Reporter Kaire Reiljan tegi tööpäeva kaasa.

* Neljapäeval Ants Laikmaa majamuuseumis avatud Uno Roosvalti näitus lõpetas muuseumi suvehooaja.

* Nädala päevikut pidas jalgrattanokitseja Jaan Kelner.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
6 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Hea küsimus
11 aastat tagasi

Cabinet of curiosities, inglise keeles Cabinet of Wonder, saksa keeles Kunstkammer või Wunderkammer. Eesti keeles pigem kamber või kabinet, igal juhul mitte kaamera. Venekeelne “kamera” on eesti keeles kamber, kong vm.

Kaie Ilves
11 aastat tagasi
Reply to  Hea küsimus

Tänan selgitamast. Parandasin.

Hea küsimus
11 aastat tagasi

Äkki on môeldud kunstkambrit

Kaie Ilves
11 aastat tagasi
Reply to  Hea küsimus

Kunstkaamera (õieti küll Kunst Kamera vn k) on Venemaa vanima muuseumi nimi. Muuseumi asutas Peeter Esimene 1714. aastal.

Uuno
11 aastat tagasi

Mis asi on “Kunstkaamera”?

evangeeljum
11 aastat tagasi

väga hea pilt on pantud olukorda kajastama sellset mis edasi sai saab ülevaate http://www.youtube.com/watch?v=omk6TAxJYOg&feature=related