1

Lääne Elu paberleht 13. septembril

Lehte Ilves

Lehte Ilves

lehte@le.ee

Matsalu loodusfilmide festivali avapäeval oli Lihula kultuurikeskus laste päralt. Pärast filmi said kõik oma mõtted paberile pintseldada. Foto: Madiken Kütt
Matsalu loodusfilmide festivali avapäeval oli Lihula kultuurikeskus laste päralt. Pärast filmi said kõik oma mõtted paberile pintseldada. Foto: Madiken Kütt

• Matsalu loodusfilmide festival algas kolmapäeval filmiga „Termiitide salamaailm”, mis täitis Lihula kultuurimaja suure saali kooliõpilastega.

„Film peab olema hea, siis jätkub lastel 50 minutiks ka tähelepanu,” ütles  bioloog ja fotograaf Urmas Tartes. Loodusfilme, mis sobivad õpilastele näitamiseks, on Tartese sõnul maailmas küllalt, aga keeruline on nende filmide jõudmine kooli. Matsalu festival on  selleks number üks allikas, ütles Tartes.

• Kolmapäeva varahommikul leidis seeneline Haapsalu lähedalt Fra Mare spaa lähedalt metsast kohvritäie raamatuid. Mees hakkas kirjavara uurima, et päästa, mis päästa annab, ja täitis seenekorvi „Seiklusjutte maalt ja merelt” sarja raamatutega.

• Teadmiste ülemmäära ei ole võimalik fikseerida. Miinimum seevastu tuleb määrata ja on möödapääsmatu seda ka revideerida, kirjutab kirjandusteadlasest kolumnist Peeter Olesk, arutledes käimasolevate haridusreformide jadas uute õppeainete sissetoomise üle.

• Neuroloogiahaigla tahab mujale istutada 1979. aastal Haapsalu linna 700. aasta juubeli puhul istutatud tamme, kuid dendroloogi Madis Jürimaa hinnangul on nii suure tamme ümberpaigutamine kallis ja tulemus kaheldav. Tamm, eriti juba 40aastane, ei talu ümberistutamist.

Haigla tahab tamme mujale viia, sest linna juubelipuu võis asuda väärikamas kohas kui ühe asutuse siseõu.

• Värkstuba Vana Jalgratas ootab laupäeval vanade rataste omanikke riietuma tviidpintsakusse, et teha üks rattasõit mööda Haapsalu vanalinna ja Paralepat.

Värkstoa omanik Jaan Kelner ütles, et Haapsalu Tweedi nime kandev rattasõit on vanade rataste omanike stiilipidu.  Ajal, mil ratas oli just aadlike sõiduvahend, kandsid meesratturid villasest materjalist pintsakuid ja naised kübaraid.

Rattasõidule võib siiski tulla ka nõukogudeaegse rattaga, sest klassikaline linnaratas on läbi aegade üsna muutumatu püsinud.

• Haapsalu linnagaleriis näeb septembri lõpuni noore kunstniku Jass Kaselaane suuremahulist installatsiooni „Valgus on meie jõud”, mida on varem eksponeeritud Tallinnas Hobusepea galeriis.

Galeriis laiutab kolm hiiglaslikku mustast plastist kera, mis mõjuvad vägagi militaarselt ja raudselt, peale selle vonklevad juhtmesasid ja traatpuuri vangistatud roos.

Liikumatu installatsioon vaikselt üriseva heli taustal mõjub üsna intensiivselt ja pahaendeliselt.

• Nädalavahetusel lõppenud Eesti meistrivõistluste 8. etapil said selgeks selle hooaja kardispordi parimad oma klassides.

Põneva hooaja lõpetas Robin Särg Micro klassis esimesel kohal, Kairo Kivi kolmandal.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
Aive Saadjärv
Aive Saadjärv

Matsalu filmifestivali taustal saab erilise tähenduse kohalike “loodusarmastajate” juubelitamme-draama (tundub, et seekord tõeliselt oma nime vääriva) NEUROLOOGILISE raviasutuse õuel! Kahju, kui nad saavad oma tahtmise!

wpDiscuz