Veolia müüb jäätmekäitlusäri Eestis ja Leedus Alexelale

Madiken

madiken@le.ee

Läänemaa tarbijale tähendab jäätmekäitlusäri müük Veolia nime muutumist Sektoks.

Prantsuse firma Veolia valis Eesti aktsiaseltsi Alexela Energia jäätmekäitlusäri ostjaks konkursi käigus mitme Põhja-Euroopa potentsiaalse investori seast. Kohaliku tarbija jaoks tähendab see Veolia kaubamärgi nime muutumist Sektoks.

Vastavalt poolte kokkuleppele on tehingu maksumus konfidentsiaalne. Tehing jõustub peale vastavate lubade saamist, sealhulgas Eesti konkurentsiameti poolt.

Müügi objektideks on AS Veolia Keskkonnateenused ja Veolia 65-protsendiline osalus AS-is Tallinna Jäätmete Taaskasutuskeskus (endine AS Tallinna Prügila). AS-ile Veolia Keskkonnateenused kuulub täisosalus AS-is Tallinna Sekto ja selle tütarfirmas OÜ Sekto-Pärnu ning 25-protsendiline osalus teises tütarettevõttes Infokaitsesüsteemide OÜ. Samuti omab AS Veolia Keskkonnateenused täisosalust ettevõtetes Resk OÜ ning OÜ Kudjape Ümberlaadimisjaam ja 40,3-protsendilist osalust OÜ-s Prügimees. Viimasega kaasneb ka osalus tütarettevõttes OJ Projekt OÜ. Leedus omandas Alexela Energia ettevõtted UAB Veolia Environmental Services Lietuva koos tütarfirmaga UAB Veolia Environmental Services Klaipeda.

Veolia Environnement asepresident ja Veolia Enviromental Services tegevjuht Jérôme Le Conte märkis, et Balti äritegevuse vastu tundsid huvi mitmed rahvusvahelised potentsiaalsed investorid. „Ostjate huvi oli suur, arvestades ettevõtte juhtivat positsiooni ja unikaalset võimalust turule siseneda. Veolia lahkumine Eesti ja Leedu turult on osa meie emaettevõtte strateegiast, mis hõlmab väljumist mitmetest äriliinidest. Meil on hea meel, et ostjaks Eestis ja Leedus on suurte kogemustega kohalik ettevõte, kes tagab Veolia arendatud kliendibaasi jaoks sujuva teeninduse ülemineku. Meie jaoks oli see pärast varasemat Läti jäätmekäitlusalase äritegevuse müüki viimane samm Baltikumi jäätmekäitlusturult lahkumisel,“ lausus Le Conte.

AS Veolia Keskkonnateenused on Eestis turuliider jäätmete kogumises ja käitlemises. Grupp teenindab umbes 415 000 elanikku ning aastane jäätmekäitlusmaht ulatub üle 100 000 tonni. 2011. aastal oli ettevõtte konsolideeritud käive 20,9 miljonit eurot.

AS Tallinna Jäätmete Taaskasutuskeskus on Eesti suurim prügijaam, mille aastane töötlemisvõimsus ületab 170 000 tonni. 2003. aasta juunis avatud keskus vastab EL-i regulatsioonidele ning on üks kaasaegsemaid jäätmekäitluskeskusi Baltikumis. Ettevõtte mullune käive ulatus 7,6 miljoni euroni.

UAB Veolia Environmental Services Lietuva teenindab Leedu kaht suurimat linna: Vilniust ja Kaunast, lisaks ka Klaipedat. Ettevõte osutab teenust Leedus umbes 80 000 elanikule ning kogub aastas 38 000 tonni erinevaid jäätmeid. Eelmisel aastal oli ettevõtte konsolideeritud käive 2,7 miljonit eurot.

AS Alexela Energia nõukogu esimehe Heiti Hääle sõnul pöördub ostja esmalt Konkurentsiameti ja Tallinna linnavalitsuse poole. „Tallinna linn on kaasaktsionär ja partner AS-is Tallinna Jäätmete Taaskasutuskeskus ning võimalikud uued ideed tahame kindlasti esmalt Tallinna linnavalitsusega läbi rääkida. Ühe eesseisva muudatusena plaanime viia äritegevuse Veolia brändi alt üle Sekto brändile, mis on turul juba tuntud. Klientide jaoks muutub seega vaid teenusepakkuja nimi. Ärimudelis on kindlasti kavas süvendada energeetika ja jäätmekäitluse vahelist sünergiat,“ lausus Hääl.

AS Alexela Energia on Eesti kontsern, kuhu kuuluvad Alexela Oil, Reola Gaas, Alexela Logistics, Kiviõli Keemiatööstus ja projekti Paldiski LNG terminal arendaja Balti Gaas.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
muutub
11 aastat tagasi

ainult külakurnaja nimi