Taavi Rõivas: Teeme lastetoetused paremaks

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Peaminister Ansip esitles hiljuti lastetoetuste reformi plaani, mille eesmärk on toetada senisest palju suurema summaga neid lapsi ja peresid, kes toetust kõige rohkem vajavad. Alljärgnevalt kirjeldan reformiplaani detaile ning kutsun üles arutelule, kuidas ühiselt toetusi paremaks teha.

Kui täna on esimese ja teise lapse toetus Eestis 19 eurot ja alates kolmandast lapsest 57 eurot, siis Reformierakonna üldkogul avalikustatud plaani järgi saaks enim toetamist vajavate perede lapsed vastavalt 40 (1. ja 2.) või 115 eurot (alates pere 3. lapsest). Samas selle tõusu jaoks kelleltki teiselt toetust vähemaks või ära ei võeta. Uued vajaduspõhised toetusmäärad oleksid kõrgeimad Kesk- ja Ida-Euroopa riikide hulgas.

Põhjuseid, miks keskenduda abivajajatele ja tõsta summat jõuliselt, on mitu:
Esiteks soovime vähendada vaesusriskis elavate laste arvu ning seetõttu maksame tulevikus suuremat toetust suhtelise vaesuspiiri järgi. Suhtelise vaesuse rehkendamise valem on üksjagu keeruline. Lihtsalt öeldes on suhteline vaesus kokkuleppeline ja ajas muutuv piir, mis vastab umbes viiendikule peredest. Kui ühiskond muutub jõukamaks, tõuseb vastavalt ka suhtelise vaesuse piir.

Täna on see piir kolmeliikmelisel (ühe lapsega) perel umbes 600 euro juures kuus – alla selle teeniv pere saaks tulevikus juba suuremat lastetoetust. Suurem toetus tähendaks abivajavatele peredele sadu eurosid aastas rohkem, näiteks kolmelapselise pere puhul ligi 1200 eurot.

Teiseks tahame väärtustada kolmandate laste sündi. Ei ole juhuslik, et kolmandal lapsel on kolm korda suurem toetus – siiani 57 ja tulevikus 115 eurot. Kui igas eesti peres kasvaks kolmas laps, ei peaks me muretsema rahvaarvu kahenemise pärast. Paraku on reaalsus teistsugune ning kolm last on palju vähemates peredes kui kaks või üks.

Kolmandaks soovime riigi alati piiratud vahendeid kasutada võimalikult sihipäraselt. Kui valik on tõsta kõigil toetust 4–5 euro võrra või abi vajavatel peredel 21 euro võrra, siis on selge, et 21 eurot läheb sinna, kus seda vajatakse rohkem. Ülejäänutel toetuse suurus ei muutuks – plaani kelleltki toetust ära võtta ei ole. Loomulikult tahaks iga poliitik olla lahkuse võrdkuju ning lubada rohkem ja kõigile, aga aus ja vastutustundlik on hoida lubadused võimalustega kooskõlas.

Ja lõpuks, mis seal salata – absoluutselt kõigile palju suurema toetuse maksmine ei ole maksumaksja rahakotile lihtsalt jõukohane ning perede maksukoormuse tõstmine selleks, et osa maksutõusust toetusena tagasi kanda (sotside ettepanek) ei ole samuti kuigi loogiline. Tuleb ju toetusteks makstav eelarveraha lõviosas inimeste endi maksudest.

Taavi Rõivas,
riigikogu liige, Reformierakond

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
MAVIS+CALOS
9 aastat tagasi

Tähelepanu !!! minu nimi on Mavis Carlos, i esindaja Aiico kindlustus laenu laenuandja äriühing Brasiilias, anname välja laenu 2% huvitatud määra, kui olete huvitatud võtke see e-post: (maviscalos_laen_laenamine@outlook.com) nüüd oma laenu üleandmine kohe. võite meiega ühendust võtta ka selle vandeadvokaat e-post: amaah.credit.offer@gmail.com ka. meie firma on kunagi valmis üle mingi summa teile alates 5000 € kuni 100.000.000 euro mõni teie projekti oleme kunagi valmis krediidi teid periood 1 või 2 nädal tehing. Attention !!! my name is Mavis Carlos, i representative of Aiico insurance loan lending company in Brazil, we give out loan at 2% interested rate, if you are… Loe rohkem »

Rahvastiku
11 aastat tagasi

poliitika on praegu paraku ummiku teel.Tasuta kõrgharidus ja vanemapension mis on praeguse valitsuse suurimad saavutused langevad kivina kaela kohalikele maksumaksjatele,samas suureneb kiirelt nende vanemate hulk kelle kõik lapsed omandanud hariduse Eestis,lahkuvad tööle ja makse maksma välismaale.

tõemonopol
11 aastat tagasi

Ma pidin oma lapsed ilma riigi toetuseta üles kasvatama, nüüd kui nad on jõudnud täisikka, siis tuleb mingi taavigeenius ja ütleb, et minu sotsmaksust hakkame teisi lapsi suuremal määral toetama! Aga need kolm aastat (minimaalselt), mil mu lapsed ülikoolis õpivad riigilt minu maksuraha ei näe, küll aga jagatakse seda teistele ja eriti neile, kes sigivad nagu jänesed, teades, et nad nende üleval pidamisega hakkama ei saa, kuna taavirõivasugused sotsialistihingega reformistid ei taha miinimumpalka tõsta ja jagavad enamus minu maksurahast nagu sotsialistidele kombeks sotsiaaltoetusteks!!! Reformierakonda juhib kommunist, aga kommunistid on kurjategijad! Kaduge valitsusest ja ärge rüvetage Eestimaad!

vot nii
11 aastat tagasi

Tegelikult on see jälle üks suur soolapuhumine.Ei-mõttel on ju jumet,kuid tõesti huvitab,mille järgi siis otsustatakse,kes seda suuremat toetust tõeliselt vajab ja kes mitte.Minul on 3 last,kuid kuna üks neist on juba täisealine,siis riigi silmis olen ma nüüd kahe lapse ema….See ei huvita antud hetkel kedagi,et olen siia riiki 3 last sünnitanud…Tore on aga siiski see,et tulevikus pensionile minnes on mul jälle 3 last:D

mull mull
11 aastat tagasi

seda kõike oleks saanud juba ammu teha, tegelikult toimub kõik vastupidi, tõstetakse nii aktsiisi- kui käibemaksu lastekaupadele. valimised tulemas. penskaritele 2 kordne pension jne.soolapuhuja