Lääne Elu paberleht 7. juunil

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Veinipidu promenaadil eelmise aasta juunis. Foto: Arvo Tarmula
Veinipidu promenaadil eelmise aasta juunis. Foto: Arvo Tarmula

Suur segadus haiglas

Ida–Tallinna keskhaigla unustas küsida patsientidelt nende elukohta ja teatas seetõttu Pärnu haigekassa alla kuuluvaile patsientidele, et nende juuniks kavandatud operatsioonid lükatakse rahapuuduse tõttu edasi.

Tegelikult on otsas hoopis Harju haigekassa raha.

Haapsallanna Laura (nimi muudetud) pani end Ida–Tallinna keskhaiglas operatsioonijärjekorda märtsis. Tema operatsioon pidi toimuma juuni alguses. Ida–Tallinna haigla valis ta seepärast, et sealsed järjekorrad on lühemad. Pealegi öeldi talle haiglast, et erinevalt teistest haiglatest ei ole neil rahastusega probleeme olnud.

Laura töötab väikeettevõttes, kust ei saa korraga töölt ära olla rohkem kui üks inimene. Seepärast koostati kogu kollektiivi suvine puhkusegraafik operatsiooni ja taastumiseks vajalikku aega arvestades.

Möödunud reedel, kolm päeva enne operatsioonile minekut teatati Laurale haiglast, et kõik plaanilised operatsioonid juunis jäävad ära. Põhjus: Pärnu haigekassa raha on kvartali lõpuks otsa lõppenud. Uut aega ei antud. Lubati vaid, et paar nädalat enne operatsioonile minekut  antakse sellest teada.

HÕFF liitub Euroopa fantaasiafilmide föderatsiooniga

Haapsalu õudus– ja fantaasiafilmide festival liitub tulevast aastast Euroopa fantaasiafilmide föderatsiooniga, mis on maailma suurim žanrifilmide festivale ühendav liit.

„Föderatsiooniga liitumine on nagu restoranimaailmast tuntud Michelini tähe saamine,” ütles HÕFFi endine juht Sten Saluveer.

Hinnanguliselt külastab aastas föderatsiooni kuuluvaid festivale üle 600 000 inimese.

Haapsalus saab toetada põllumehi

Tänasest saab kõigis Haapsalu suuremais ketikauplustes ja varsti ka maapoodides anda allkirju põllumeeste toetuseks.

Põllumehed soovivad, et Euroopa Liidu 2014.–2020. aasta eelarves oleks Balti riikidele jagatav põllumajandustoetus vähemalt nii suur, kui on liidu keskmine.

Põllumajandustootmiseks vajalike masinate, seadmete, väetiste jms hind on kogu liidus ühesugune, kuid toetused erinevad kordi. Euroopa Liidu keskmine otsetoetus on 269 eurot hektari kohta.

Eestis on see aga 117, Lätis 97 ja Leedus 144 eurot.

Kullamaalased püstitavad uue ausamba

Laupäeval tähistatakse Kullamaal kirikuesisel platsil mälestuskivi avamise ja konverentsiga pastori ja keelemehe Heinrich Gösekeni 400. sünniaastapäeva.

“Võib öelda küll, et Göseken on läbi aegade üks kõige olulisemasid Kullamaaga seotud inimesi,” ütles Kullamaa kultuurijuht Loit Lepalaan.

Suurmehe mälestuskivi on kahe meetri kõrgune graniit, kus peal tähtsamad daatumid vaimuliku, kirja– ja keelemehe elust ja tema tööst Kullamaal.

Südapäeval algava konverentsi kava on esinduslik, hõlmates nii Gösekeni sõnaraamatu ja piiblitõlkega seotud teemasid kui ka tema perekondlikke sidemeid ja suhteid Kullamaal.

Lepalaane sõnul on põnevad Gösekeni sidemed väimehe Böeckleriga, kes oli ka kirjamees ja eesti keele hea tundja.

Collegium Musicale sõidab Rooma

Reedel sõidab Rooma aasta koori 2011 tiitliga pärjatud kammerkoor Collegium Musicale, mille dirigent on Lihulast pärit Endrik Üksvärav.

Kammerkoor osaleb seal vaimuliku muusika festivalil Internazionale di Canto Sacro.

Laupäeval kell 21 annab koor kontserdi Basilica di Santa Maria Aracoelis. Kontserdi teine pool keskendub Arvo Pärdi loomingule.

„Soovime levitada festivali külaliste hulgas teadmist Arvo Pärdist kui Eesti heliloojast. Samuti peaks itaallastele huvi pakkuma ja oluline olema, et paavst Benedictus XVI on nimetanud Arvo Pärdi oma kultuurinõukogu liikmeks,” ütles Endrik Üksvärav.

Ta lisas, et festivali kava esimeses pooles esitab koor eri ajastute heliloojate teoseid.

Kutse Rooma sai kammerkoor sügisel Itaalias Arezzos peetud rahvusvahelisel konkursil saavutatud kõrgete tulemuste põhjal.

Eestis saab koori kuulda 13. juunil Tartus Jaani kirikus ja 14. juunil Tallinnas Nigulistes, kus kontserdil „Peegel peeglis” tulevad ettekandele Arvo Pärdi ja Pärt Uusbergi teosed.

Haapsalus tulevad veinipäevad

Reedest pühapäevani Haapsalus vältava veinipeo ajal kuulutatakse veinimaitsmise kõrval välja Eesti parim koduvein ja taaselustatakse kuurorditraditsioone.

„Kuurort ja vein sobivad ideaalselt,” ütles veinipäevade üks korraldaja Piret Hallik–Sass.

Teist aastat korraldatavad veinipäevad algavad reedel kontsertide ja veinidegustatsioonidega Haapsalu galeriides ja kohvikutes. Veini maaletoojad pakuvad oma kaupa, taustaks kõlab muusika nii kohalike kui ka kaugema kandi muusikute esituses.

Põnevaks tõotab kujuneda degustatsioon Centrali galeriis, kus veini ja muusika kõrval näitab oma loomingut Londonis Inglise kuninganna kübarameistri käe all õppinud Marge Iilane.

Hallik–Sassi sõnul peaks nii kübaratele kui ka moele Haapsalus suvel rohkem tähelepanu pöörama, juba ongi mitmed moeloojad just siit oma kollektsioonide jaoks inspiratsiooni ammutanud.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments