Suvine ujuja hindab oma oskusi tegelikust kõvasti paremaks

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Päästeamet alustas sel nädalal veeohutuskampaaniat “Ära lase purjus sõpra vette!”, mis tuletab inimestele meelde, et purjuspäi vette minek tähendab oma eluga riskimist.

Sildid purjus inimest suplema minekul ei peata, seda saab teha teine hooliv inimene, kes ei lase napsitanud inimesel vette minna.

Statistika näitab, et möödunud suvel oli iga viies uppuja alkoholijoobes 20–30-aastane mees. Hoolimata sellest, et ollakse teadlikud purjuspäi ujuma mineku ohtlikkusest, kaob alkoholi mõjul ohutunne ja inimene läheb oma võimeid proovile panema.

Lisaks alkoholijoobest tulenevatele koordinatsioonihäiretele aitab uppumisele igati kaasa ebapiisav ujumisoskus. Eesti inimene hindab oma ujumisoskust ja ka võimeid selgelt üle – täisealisest elanikkonnast 50 protsenti ei oska üldse ujuda või suudavad seda teha vaid kuni 25 meetrit. Vette minek alkoholijoobes on aga eluohtlik ka väga hea ujumisoskusega inimesele.

“Paljudel juhtudel oleksid kaaslased saanud õnnetuse ära hoida, kui oleksid sõbral silma peal hoidnud ja õigel ajal sekkunud. Igaüks meist peaks tegema endast oleneva, et keegi ei läheks vette alkoholijoobes,” ütles päästeameti ennetustöö osakonna juhataja Indrek Ints.

Päästeamet on veeohutuse teemaga tegelenud paaril viimasel aastal ning töö esimesed tulemused avaldusid 2011. aastal. 2010. aastal uppus Eestis 97 inimest, 2011. aastal 55 inimest.

Kampaania “Kui jood, ära uju!” loovlahendused leiab siit.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments