HÕFFi avab Soome kultusfilm “Iron Sky”

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Haapsalu õudus- ja fantaasiafilmide festivali korraldajad vahetasid välja avafilmi — “Jackpoti” asemel saab Eesti esilinastuse Soome kõmuline natsiparoodia “Iron Sky”.

„Iron Sky” (eesti keeles “Raudtaevas”) on soome filmirežissööri Timo Vuorensola (“Star Wreck”) musta huumorit täis ulmekomöödia, mille tegevustik leiab aset 2018. aastal, kui pärast Teist maailmasõda Kuu tumedale poolele põgenenud natsid tulevad Maad tagasi oma valdustesse võtma. Sündmuste katalüsaator on mustanahaline ameerika astrounaut James Washington (Christopher Kirby), kes kogemata maandub oma kosmosesüstikuga salajase natside baasi lähedusse ning langeb vangi, mistõttu Kuu Führer (legendaarne “Udo Kier”) otsustab, et tund planeet Maa tagasi vallutamiseks on tulnud varem, kui ta ootas ning võimalust ei tohi kasutamata jätta. Neljas Riik peab tegutsema!

“Film, mis hiljuti mainekal Brüsseli fantaasiafilmide festivalil võitis Hõbedase Meliés’i ning publiku lemmikfilmi auhinna, ei ole asjata kiita saanud,” kommenteeris filmi esilinastusel viibinud HÕFFi tegevjuht Maria Reinup. “Kümned tuhanded fännid on juba kuus aastat selle filmi valmimist oodanud – selle tegemises kaasa löönud ning selle tootmist rahastanud. Aga see, et kõik seansid on välja müüdud pea igas riigis, kus “Iron Sky” on linastunud, on tõesti juba omamoodi uskumatu ka filmi tegijaile endile.”

“Iron Sky” on Soome kõigi aegade kalleim ning üks kõigi aegade vaadatumaid mängufilme. Kultuurikeskuses algab filmi ainuseanss reedel 27. aprillil kell 19.30.

Kuus aastat valminud ning tänavusel Berliini filmifestivali kõik publikurekordid purustanud linateos meelitas filmi esilinastusele kohale ka kõmupaari Angelina Jolie’ ja Brad Pitti.

Juba algusfaasis sensatsioonilise mainega ning tänaseks kolm nädalat järjest kodumaa kinolevis esimesel kohal olev film linastub menukalt juba praegu kümne riigi kinolevis. Võimsate ulmestseenide ning natsikultuse pilamise kõrval on üheks “Iron Sky” populaarsuse põhjuseks kogu maailmas ka asjaolu, et 7,5 miljonit eurot maksnud filmi eelarvest on 1 miljon eurot tulnud fännide taskust.

Varem välja kuulutatud festivali avafilm “Jackpot” linastub Eesti kinodes alates 27. aprillist. Kõik seansile pileti ostnud külastajad saavad selle kohapeal ümber vahetada uue avafilmi vastu või muu vabalt valitud seansi pileti vastu. Soovi korral ostetakse pilet tagasi.

27.–29. aprillil Haapsalu kultuurikeskuses toimuval festivalil linastub 20 täispikka mängufilmi.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments