Lasteraamatukogu näitab Eesti kunstnike nukke

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 4

Haapsalu lasteraamatukogus Wiedemanni 11 on avatud näitus “Koosmäng. Aastaajad. Eesti nukutegijate looming”.

“Näitust iseloomustab igale kohale iseloomulik keskkond, erinevad ruumid ja paigutused. Igas kohas sünnib näitus uuesti,” on öelnud koostaja Mare Hunt.

Näitus sai alguse aastal 2009 nimega “Koosmäng”. Nukke eksponeeriti Pihkvas, pärast seda Petseris ning seejärel Viljandis, Valgas, Tartus, Pärnus ja Tallinnas.

“Koosmäng. Aastaajad” on selle näituse järjeks – seda, kuidas autorid on käsitlenud oma töödes aastaaegade teemat, nägi publik kõigepealt Saaremaal.
Kunstnikud teevad vastavalt aastaajale nukke juurde, nõnda saab näitus igas järgnevas linnas pisut täiendust.

Nukukunstnikud kasutavad oma loomingus nii traditsioonilisi materjale – riiet, vaha, puud, keraamikat, portselani, pabermassi, plasti, voolimismasse – kui ka ebatavalisi ja veidraid materjale: metalli, puu- ja juurvilju, merekarpe, kive, tarbeesemeid, jahu, martsipani jms.

Eesti nukutegijate looming on sündinud peamiselt soovist teha oma lastele poemänguasjadest eristuvaid hingestatud mänguasju või kingitusi täiskasvanud sõpradele. Nad ise on oma kunsti kirjeldanud niimoodi:

Tiia Mets: “…See on nagu täiskasvanueas edasimängimise võimalus, elu oma loodud maailmas, paremas kui “päris” maailm.”

Lembe Sihvre: “…Iga uue pupe või eluka tegemine on omamoodi väljakutse – milline ta sünnib, kas see mõte ja kuju, mis pähe pesa tegi, ka materjalis realiseerub? Tavaliselt hakkavad tegelased varem või hiljem mu käes oma elu elama. Naudin loomeprotsessi, mille tulemiks on selge karakteriga tegelane. Kõik on ju oma lapsed.”

Terje Kiho: “…Nukutegemine on kunst, pisut erilisem, kuna on kombineeritud mitmest kunstiliigist – maalist, graafikast, skulptuurist, butafooriast, õmbluskunstist kokku. See kõik on segatud õigetes kogustes, maitsestatud fantaasiaga ja kaunilt serveeritud. Igal kunstnikul on omad retseptid, mis teeb tema töö eriliseks või ainulaadseks.”

Lasteraamatukogu ootab emakeelepäevani, 14. märtsini jutte, luuletusi, kahekõnesid, valme või muud sorti kirjanduslikku loomingut, mis on inspiratsiooni saanud mõnest näituse eksponaadist. Parimaid kirjutajaid autasustatakse näituse lõpetamisel.

Nukunäitus on avatud 24. märtsini.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments