Tagalahel jäävangis olnud luik pääses vabasse vette

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Foto on tehtud eile pärastlõunal Tagalahe keskel. Täna lõunaks oli luigepoeg kõndinud Noarootsi kalda lähistele. Foto: Arvo Tarmula

Foto on tehtud eile pärastlõunal Tagalahe keskel. Täna lõunaks oli luigepoeg kõndinud Noarootsi kalda lähistele. Foto: Arvo Tarmula

Üle ööpäeva Aafrika ranna läheduses ühel kohal istunud luigepoeg, kelle puhul kardeti, et ta on jäässe külmunud, hakkas esmaspäeval Noarootsi poole liikuma ning jõudis täna, teisipäeva pärastlõunaks juba kõndides, aeg-ajalt jääl istudes kohale.

Linnuteadlase Marko Valkeri arvates on tegu hilisest pesakonnast pärit lennuvõimelise linnuga, kelle hoosuled ei ole piisavalt välja arenenud. „Lind ei ole palju lennanud ja ilmselt ei suutnud kaasa minna, mis on hiliste pesakondade puhul tavaline,“ ütles Valker. „See on looduslik valik, et nõrgemad jäävad maha, muidu hukkuks terve pesakond.“

Sellele, et luik edasi liikuma hakkas, aitasid kaasa saabunud veidi soojemad ilmad. Luige jalgade temperatuur on kahe ja nelja kraadi vahel ning nullilähedane temperatuur on linnule paras.

Valkeri sõnul paneb luiged liikuma vee jäätumine. „Luiged otsivad jäävaba ala, aga kõik jäävabad alad ei sobi, sest luik ei sukeldu ning saab toidu kätte kuni meetrisügavusest veest,“ rääkis Valker. Haapsalu lähedal puudub jäävaba veepind, lähim asub Österbys. Kui kaua luiged ilma toiduta olla suudavad, ei osanud Valker täpselt öelda, kuid ütles, et rasvavaru neil ikka on.

„Igal aastal jääb mõni lind maha, luiki hukkub igal aastal,“ ütles Valker kinnitamaks, et Tagalahele jäänud luik ei ole haruldane nähtus.

Malle-Liisa Loodus

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments