Uus regionaalprogramm toob maapoodidesse mitmed igapäevased teenused

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Siseministeeriumi teatel allkirjastas regionaalminister Siim Kiisler Kagu-Eesti teenuskeskuste toetusskeemi, millega riik toetab kolmes maakonnas maapoodides täiendavate teenuste pakkumist. Toetatakse näiteks avaliku internetipunkti, frantsiispostkontori või juuksuri teenuste pakkumist toidu- ja esmatarbekaupade müügikohtades.

„Palju räägitakse kuidagi abstraktselt, et maal mingid teenused kaugenevad inimestest. Aga teenused, mida inimestel vaja on, on väga konkreetsed asjad – juuksur, postiteenus,  kingsepp. Just selliste teenuste pakkumist programmist toetamegi,“ ütles Kiisler. Ta lisas, et paljuski on kohaliku elu kvaliteet inimeste enda teha ja sõltub sellest, kas piirkonnas on ettevõtlikke inimesi. Käivituva toetusmeetme eesmärk ongi panna riigi poolt selliste inimeste tegutsemisele õlg alla, sest kasu saab terve kogukond.

Teenuskeskuste programmi sisuks on pakkuda inimestele toidu- ja esmatarbekaupade müügikohas ka teenuseid, mida piirkonnas seni pakutud pole. Kiisler avaldas lootust, et rakenduv programm on omamoodi päästerõngaks praegustele maapoodidele. „Tahame poepidajatele pakkuda õnge, mitte kala – riik ei saa hakata ise poodi pidama, aga me aitame ettevõtjatel oma tegevust laiendada ja niimoodi ellu jääda,“ ütles Kiisler. See omakorda aitab kaasa töökohtade säilimisele ja uute loomisele maapiirkondades.

Toetatavates teenuskeskustes peab projekti jooksul olema lisaks võimalusele osta toidu- ja esmatarbekaupu ka avaliku internetipunkti või WiFi leviala teenuse kasutamise võimalus. Täiendavalt võib teenuskeskus osutada või vahendada ka kõiki muid kohalikele elanikele suunatud teenuseid, mille jaoks nähakse piirkonnas vajadust. Avaliku internetipunkti või WiFi leviala teenuse osutamist toetatakse ka siis, kui see on varasemalt piirkonnas kättesaadav. Teenuskeskuses osutavate teenuste eest peab olema võimalik tasuda pangakaardiga.

Uuest toetusskeemist saavad toetust taotleda äriühingud, füüsiliselt isikust ettevõtjad ning eraalgatuslikud vabaühendused nii praeguste ettevõtjate teenustevaliku laiendamiseks kui ka päris uute teenuskeskuste rajamiseks. Toetuse saaja võib teenuskeskuse tegevusse kaasata ka koostööpartnereid, kes samuti teenuseid osutavad või vahendavad. Teenuskeskuste toetusskeemi rakendatakse 2012. aastal pilootprogrammina Põlva, Valga ja Võru maakondades.

Toetust antakse taotlusvooru põhiselt, taotlusvooru kuulutab lähinädalatel välja Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus, andes oma veebilehe ning Kagu-Eesti maakondlike lehtede vahendusel teada ka taotluste esitamise tähtpäeva. Toetust antakse projektipõhiselt, projekti kestvus on 12 kuud, maksimaalne toetus ühele teenuskeskusele on 20 000 eurot.

Toetusskeemi tingimused leiab siit.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments