Kalle Palling: vaid energiat säästes on võimalik selle eest vähem maksta

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Riigikogu majanduskomisjoni liikme Kalle Pallingu sõnul mõjutab energia teema lähitulevikus üha enam perekondade eelarveid ning vaid energiat säästes on võimalik selle eest vähem maksta.

„Üks konkreetne idee, mida peaksime tingimata toetama, on individuaalse kuluarvestuse kohustus. Korterelamus ei sõltu inimese soojaarve sellest, kui palju ta oma korteris kulutab, vaid sellest, kui palju kulutab kokku kogu maja,’’ ütles Palling.

Palling rõhutas, et praegune ruutmeetripõhine soojaenergia arvestus ei näita, kui palju keegi säästab, vaid seda, kui palju teised üle kütavad või raiskavad.

"Kui soojusenergia kulud oleksid arvestatud individuaalselt nagu elektrienergia, siis oleks inimestel ka motivatsioon jälgida, kui palju ja millist energiat nad tarbivad. Võit oleks ilmselge," sõnas parlamendisaadik.

Palling leiab, et eeskätt võiks korteripõhist soojaenergia arvestust rakendada uute rajatavate korterelamute ja rekonstrueeritavate korterelamute puhul.

„Eesti peab võtma energiatõhususe eesmärkide saavutamist ja säästlike mõtlemismudelite juurutamist ülima tõsidusega. Aastaks 2019 peavad kõik avalikud hooned olema nullilähedase energiakuluga. Usun, et Eesti võiks energiasäästu valdkonnas olla Euroopas eeskujuks," lisas Palling.

4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
uno
10 aastat tagasi

miks mee ei võtta eeskuju maailmad, miks mee nii vähe kasutame päikese energiat nii nagu hollandis tänava valkusruses jakaa hoonete valgustuses ,samuti rootor tuule keneraatoreid mis on palju väisemad kui tiivik tuule keneraatorid ja neid on võimalik kasutada korrusmajade katustel, kõi see aitaks loodus resurrse koku hoida ja vähendata energia hinda, samuti miks mee nii vähe kasutame holme prügi miks mee ei kasuta kombineeritud katlamajasi mis koos soojusega tootaks kaa elektri energiat, neis võiks kasutada kütteks olme jäätmeid!!

Taastuvenergia
10 aastat tagasi

tasu lisatakse meie vooluarvetele,samas läheb tuule ja koostootmisejaamades toodetud elekter tegelikult estlinki mööda eksporti.Ainus taastuvelekter meil on Narvas kateldesse aetud puit(karjuvalt väheefektiivne kasutus),mis tõstab puidu hinda meile-igast otsast lüpsavad.Aga ärge muretsege kohe hakkame saama ka päris taastuvelektrit-hind ühtlustub regioonis…

ätt.
10 aastat tagasi

Näed kuidas ajuhiiglane avastas Ameerika!

veelelanik
10 aastat tagasi

Meie säästame,Eestienergia tõstab hinda ja nii lõpmatuseni.Huvitav kui jõuame nullilähedale,millest energiapoisid devidentid jagavad.