Lihulast pärit dirigent rahvusvaheliselt edukas

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Lihulast pärit muusiku ja dirigendi Endrik Üksvärava koor Collegium Musicale saavutas eile hilisõhtul Itaalias lõppenud rahvusvahelisel kõrgetasemelisel koorifestivalil Polifonico 2011 Grand Prix voorus teise koha.

Collegium Musicale jäi tasavägises võistluses alla Jaapani koorile Vox Gaudiosa, mille dirigent on Ko Matsushita. Ühtlasi saavutas Collegium Musicale kahes kategoorias esikoha ja eripreemia kaasaegse muusika vooru eest, teatas ERR.

Festivali Grand Prix vooru pääsesid Collegium Musicale Eestist, kammerkoor Vox Gaudiosa Jaapanist ja Salt Lake City Vocal Artists USAst. Kokku valiti tänavu Arezzosse võistlema 12 koori. Collegium Musicale osales neljas kategoorias.

Festivali seitsmeliikmelise žürii esimees oli dirigent Peter Broadbent USAst.

Arezzo festival oli Collegium Musicale jaoks tänavu kolmas konkurss: aprillis osales koor Tallinna rahvusvahelisel koorifestivalil, kus saavutas III koha kammerkooride kategoorias.

Juulis saatis koori edu Itaalias Gorizias toimunud koorifestivalil, kus toodi koju nii Grand Prix kui ka viis kategooriavõitu.

Collegium Musicale tuli kokku mullu oktoobris Endrik Üksvärava eestvedamisel. Kooris on 24 lauljat. Repertuaar ulatub renessansist nüüdisaega, olulisel kohal on vanamuusika ja Eesti heliloojad.

Dirigent ja laulja Endrik Üksvärav on lõpetanud Eesti Muusika– ja Teatriakadeemia kooridirigeerimise erialal (Olev Oja dirigeerimisklass) ja omandanud samal erialal ka magistrikraadi (Hirvo Surva dirigeerimisklass).
Ta on õppinud lisaks trompetit (Aavo Ots) ja metsasarve (Kalervo Kulmala). Aastate jooksul on süvenenud tema huvi vanamuusika vastu nii laulja kui ka dirigendina. Aastal 2004 sai temast gregooriuse laulu viljeleva ansambli Vox Clamantis liige.

Endrik Üksvärav on juhatanud puhkpilli– ja kammerorkestreid ja kammerkoore ning osalenud Neeme Järvi, Jorma Panula, Eri Klasi, Anders Eby ja Ervin Ortneri meistriklassis.

Tänavu oktoobris annab Collegium Musicale kontserdi dirigendi lapsepõlvekodus Lihula muusika– ja kunstikooli sünnipäeval.

Endrik Üksvärav on õppinud Lihula muusikakoolis klaverit ja trompetit ning olnud seal hiljem ka õpetaja, kooris laulab ka teine Lihula muusikakooli kasvandik, seal akordionimängu õppinud Valmar Kirves.

Kooris laulab veel kaks läänlast: Haapsalust pärit Kristel Peikel ja Haapsalu juurtega Toomas Kariis.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Tiiu
12 aastat tagasi

See on väga positiivne sõnum. Palju õnne koorijuhile, kooriliikmeile ja kiitus ka koorijuhi vanematele. Lihula võib selle sõnumi üle ääretult uhke olla.Õnne ka Lihula õpetajatele ,kes on selle algusele aluse pannud.