17. september: Aukvald

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Viimase poole aasta jooksul on Hanila valla dolokivivarude vastu ilmutanud huvi kaks ettevõtet eesmärgiga rajada uus kaevandus. Ühest küljest võiks seda pidada heaks: ikkagi arendajad, kes loovad töökohti ja toovad valda raha.

Sellest hoolimata pole kumbagi kohapeal just rõõmuhõisetega vastu võetud. Aserestonile keeldus volikogu andmast luba teha geoloogilist uuringut, mille peale ettevõte kevadel valla kohtusse andis. Cristof Varahalduse kaevandusõiguse taotlus potsatas vallavanema lauale läinud nädalal. Et ettevõtte esindajad pole omavalitsuse jutul käinud ja kaevandusõiguse taotluse seletuskiri sisaldas küsitavusi, otsustas vallavanem pöörduda ministeeriumi poole.

Plaanitavate kaevanduste vastu on teravat protesti avaldanud kohalik kogukond. Arvatavasti nad teavad, mille vastu protesteerivad, sest Hanilas juba on nii kaevandusi kui ka tuuleparke, mis ümbritsevat eluruumi paratamatult muudavad.

Selles mõttes pole midagi veidrat ka kohaliku omavalitsuse umbusus: kui uued tulijad oleks ka igati usaldusväärsed, seistes võrdselt nii enda kui ka valla huvide eest, ei saaks lasta muuta kogu valda kaevanduspiirkonnaks.

Ka tuleks uute kaevanduste lisandudes uurida keskkonnamõju kompleksselt, sest kaks või kolm kõrvuti asuvat kaevandust või tuuleparki mõjutavad ümbritsevat teisti kui igaüks eraldi.

1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Varje
10 aastat tagasi

ahaa